"Turno smučanje je vsekakor v porastu. Zelo težko je govoriti o številkah, saj konkretne statistike nimamo. Proizvajalci turnosmučarske opreme menijo, da je še vedno 50 odstotkov rezerve in da pravi 'bum' šele prihaja. Vsak lahko odkrije sebi primerno turo, pri čemer so mu lahko v pomoč številni turnosmučarski vodniki in spletne strani. Pri slednjih še posebno priporočam spremljanje forumov, kjer ideje ne poznajo meja," svetuje Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije (PZS).

Lani devet nesreč

Previdnost ni nikoli odveč, število nesreč pri turnem smučanju je v porastu in so posledica neupoštevanja zimskih razmer, neznanja in neizkušenosti, redko objestnosti. "Ker gre za gibanje v snegu, sta največkrat vzrok nesreče snežni plaz in kloža, ki se sprožita prej ravno zaradi večje obremenitve na snežno odejo. V letu 2011 je Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) naštela devet nesreč turnih smučarjev. Gre za nesreče, pri katerih je bilo potrebno posredovanje. Med gorniki pa kroži kar nekaj zgodb iz lanske sezone, ki so se končale brez posledic," opozarja sogovornik.

"Druge poškodbe so predvsem zlomi spodnjih in zgornjih ekstremitet, predvsem zaradi padcev na trdi podlagi, prevelike hitrosti, neznanja vožnje po terenu z različno strukturo snega in prevelikim stranskim lokom smuči, ki je v globokem snegu in ob neveščem smučarju prava formula za spiralni zlom golenice. Seveda bralcev ne smemo preveč prestrašiti. Turna smuka je ob upoštevanju osnovnih pravil varnega gibanja v gorskem svetu pozimi odlična rekreativna dejavnost, ki sprošča in krepi telo in duha," dodaja Matjaž Šerkezi in vse tiste, ki niste vešči ali pa čutite, da imate premalo znanja, vabi, da se na turno smuko podate skupaj z vodnikom Planinske zveze Slovenije ali gorskim vodnikom, odvisno od zahtevnosti ture, kar je odličen recept za popoln dan.

Poskrbite za zavarovanje, kar najlažje storite tako, da postanete član planinskega društva (pozanimajte se v domačem kraju). S tem lahko izkoristite še nekatere druge ugodnosti, predvsem pa je pomembno, da pridete v krog ljudi, ki gore poznajo in vas bodo v krogu planinskega društva, vodnikov PZS naučili varnega gibanja v gorskem svetu v vseh letnih časih.