Medtem ko Erjavec ne vidi problemov za vstop v Janševo koalicijo, bo imel očitno ob takšnem predlogu na terenu kar nekaj težav. Po oceni podpredsednika stranke in nekdanjega podpredsednika državnega zbora Vasje Klavore naj namreč okoli tri četrtine članstva vstopu DeSUS v Janševo koalicijo ne bi bile naklonjene.

V preteklih dneh se je sicer kot odbore, ki zlasti podpirajo Jankovićevo koalicijo, omenjalo ljubljanskega in mariborskega, vendar pa naj bi bile takšne ocene nekoliko poenostavljene. Jankovićevi vladi naj bi namreč dajali prednost tudi v večini preostalih odborov, v nobenem pa niso mnenja povsem enotna. Predsednica ljubljanskega mestnega odbora Meta Vesel Valentinčič pravi, da je njihova stranka precej pisana, je pa doslej v večji meri podpirala levo politično opcijo. A ne gre pozabiti, da je bil DeSUS, v katerem so bili večinoma isti ljudje kot danes, že v desnosredinski koaliciji. "Bistvo naše stranke je socialna nota na vseh področjih, ideološka nota ni tako pomembna," je dejala Vesel-Valentinčičeva. Ob tem pa je priznala, da sama po tem, ko je ljubljanski mestni svet kljub vsem argumentom proti vnovič izvolil Marka Jakliča na čelo Lekarne Ljubljana, resno razmišlja, koga bi podprla za mandatarja. Vsekakor pa večjih pretresov ali celo razkola v stranki, ne glede na to, kako se bo ta odločila, ne pričakuje.

V mariborskem odboru, ki mu predseduje podpredsednik stranke Valter Drozg, niso preveč navdušeni za vstop v kakršno koli koalicijo, podobno vzdušje pa naj bi vladalo tudi v nekaterih drugih odborih. "Morda bi nam prišlo prav tudi vmesno obdobje v opoziciji. Ker te politične krize nismo zakuhali mi, ne moremo biti tisti, ki jo bomo reševali. Zakuhal jo je bivši trojček, zato jo lahko sedaj bistveno lažje rešuje stranka SD," je prepričan Drozg. Če se DeSUS ne bo odločil za opozicijo, pa je mariborskemu mestnemu odboru bližja koalicija s PS in SD kot pa z SDS. A te vendarle ne izključujejo, saj je po Drozgovih besedah politika umetnost možnega. "Mora pa biti Janševa ponudba boljša kot Jankovićeva," poudarja podpredsednik stranke.

Vsaj toliko kot v omenjenih dveh odborih naj bi se po navedbah predstavnikov stranke za vstop v koalicijo s PS in SD zavzemali tudi na Gorenjskem, Dolenjskem, Severnoprimorskem... Predsednik sveta DeSUS Peter Habjan pravi, da se k podpori relativnemu zmagovalcu volitev nagibajo tudi v celjskem odboru, ki ga vodi. "Takšno stališče bomo podpirali, dokler bomo lahko." Habjan dodaja, da so na Celjskem mnenja glede vstopa v Janševo koalicijo deljena: eni naj bi takšno sodelovanje, če bi to pomenilo, da bi vlada vendarle začela delati, pozdravili, drugi pa ne podpirajo vlade, s katero volilci enkrat že niso bili zadovoljni, oziroma stranke, ki že dvakrat zapored ni zmagala na volitvah. Habjan pa se ne strinja s tem, da bi stranka ostala v opoziciji.

Tudi podpredsednica Marija Gjerkeš Dugonik priznava, da je na terenu podpora Jankoviću večja kot podpora Janši. Prvak PS ima po njenih besedah do četrtka, ko se bo iztekel rok za razkritje imen poslancev, ki bi mu zagotovili manjkajoče glasove, še vedno podporo DeSUS. "Če si ne bo zagotovil dovolj glasov poslancev, bo treba razmisliti o novem trenutku, treba bo odpreti novo poglavje." Na vprašanje, ali bi sama podprla vstop DeSUS v Janševo koalicijo, pa je podpredsednica stranke upokojencev dejala, da ji je pomemben izključno program, zato na to vprašanje še ne more odgovoriti.

Več o nadaljnji politični poti DeSUS naj bi bilo znano že jutri, ko se bo po izteku roka za Jankovićevo razkritje nemudoma sestal izvršni odbor stranke. Ta bo tudi določil, kdaj naj bi o vstopu v koalicijo odločal svet stranke.