V majhni, a prelepi vipavski vasici Kamnje se vsako leto konec januarja zberejo tekači iz vse Slovenije, da se preizkusijo na že znani, zahtevni, a izredno lepi progi. Letos se bodo pod "velikim hrastom" zbrali že šestič. Tek bo tudi tokrat štel za pokal Primorskih novic, organizatorji pa napovedujejo nekoliko spremenjeno progo. "Imela bo nekaj manj vzponov, vendar bo še vedno privlačna tako za tekmovalce kot tudi za gledalce. Zaradi nekoliko lažje konfiguracije proge pričakujemo nekaj več tekmovalcev, ki se bodo podali na tek po bližnjih travnikih ter gozdnih poteh," je povedal Uroš Vodopivec iz Športno-kulturnega društva Kamnje, ki je organizator teka.

Če bo vreme slabo, bo proga zaradi blata in mokre ter spolzke trave še nekoliko težja. Organizatorji imajo pripravljene različne dolžine prog, ki so namenjene tako otrokom in odraslim kot bolj ali manj pripravljenim. Najkrajša proga, namenjena najmlajšim, meri 300 metrov, nato pa se dolžine prog povečujejo vse od 0,5 do 6 kilometrov. Najštevilnejša in običajno tudi najhitrejša skupina bo do cilja morala preteči natanko 8 kilometrov.

Vipavska dolina bo torej ponovno športno obarvana, tako po zmogljivosti kot tudi po cenovni plati pa je dosegljiva in dostopna prav za vsakogar. To nedeljo se torej podajte v Kamnje pri Ajdovščini in uživajte tudi v zimskem teku.