Anketirane so tudi vprašali, kako bi glasovali, če bi bili preteklo sredo na mestu poslancev. 49 odstotkov bi jih podprlo Zorana Jankovića kot mandatarja nove vlade, 29 odstotkov bi jih glasovalo proti, 12 odstotkov bi se jih vzdržalo. 11 odstotkov vprašanih bi izbralo možnost, da ne bi prevzeli glasovnice. Potezo nekaterih strank, da ne prevzamejo glasovnic, 38 odstotkov vprašanih ocenjuje kot korektno in da je to njihova pravica. 

Preostalih 62 odstotkov anketiranih pa se s tem ne strinja. Jankovića bi, če bi bili na mestu poslanca, podprli skoraj vsi (98 odstotkov), ki so svoj glas na predčasnih volitvah zaupali njegovi listi, kažejo rezultati ankete Valicon. Med volivci ostalih strank pa bi Jankovića podprlo še 83 odstotkov volivcev stranke SD, 40 odstotkov volivcev stranke DeSUS, 29 odstotkov volivcev stranke SLS Radovana Žerjava ter kar 43 odstotkov volivcev Liste Virant. Med vsemi volivci, ki so se udeležili predčasnih volitev, jih kot stranko, ki je s svojimi dejanji v zadnjem mesecu in pol po volitvah najbolj razočarala, skoraj polovica navaja Listo Virant (45 odstotkov).

Sledi Pozitivna Slovenija (19 odstotkov), nato pa SDS (10 odstotkov) ter DeSUS (devet odstotkov), medtem ko imata najmanj navedb stranki SD (štiri odstotke) ter SLS (dva odstotka). Anketa tudi kaže, da je lastne volivce najbolj razočarala Lista Virant - dobra tretjina ali 34 odstotkov volivcev te stranke namreč navaja to stranko kot tisto, ki jih je s svojimi dejanji najbolj razočarala. Lista Virant in DeSUS bi tudi izgubili največ glasov "svojih volivcev" glede na 4. december.

DeSUS bi podprla le še tretjina volivcev, ki jo je vodila decembra, listo Gregorja Viranta pa 37 odstotkov. Največji delež volivcev DeSUS bi se preselil k Listi Virant (15 odstotkov), največji delež volivcev te stranke pa k listi Zorana Jankovića (19 odstotkov). Najvišjo stopnjo zvestobe sicer ohranjata NSi (79 odstotkov) ter Pozitivna Slovenija (74 odstotkov). Sledita SDS in SD z več kot dvema tretjinama zvestih volivcev (68 odstotkov), SLS pa bi znova podprla polovica volivcev s predčasnih volitev (49 odstotkov).

Sicer pa se 74 odstotkov vprašanih strinja s predlogom, da bi morala biti vsa glasovanja v DZ, vključno z glasovanjem o podpori mandatarju, javna. 41 odstotkov sodelujočih v anketi bi za mandatarja ponovno predlagalo Jankovića, če bi bili na mestu predsednika države. Predsednika SDS Janeza Janšo bi tokrat predlagalo 31 odstotkov, z odgovorom "ne vem" pa je odgovorilo 28 odstotkov. Janković je najbolj primeren predsednik vlade v tem trenutku po mnenju 26 odstotkov anketiranih, Janez Janša za 20 odstotkov vprašanih, Gregor Virant za sedem odstotkov, Borut Pahor za osem odstotkov, nestrankarski kandidat pa za 33 odstotkov vprašanih.

V trenutni situaciji bi bila po mnenju 30 odstotkov vprašanih najboljša vlada pod vodstvom Zorana Jankovića, ki bi vodil levosredinsko koalicijo. Za desnosredinsko vlado pod vodstvom Janeza Janše bi se odločilo 21 odstotkov vprašanih, vlado narodne rešitve pod vodstvom nestrankarskega predsednika pa podpira 28 odstotkov anketiranih. Za nove volitve pa bi se odločilo 21 odstotkov. V tokratni raziskavi so sodelovali volivci, ki so na anketo odgovarjali že na volilno nedeljo 4. decembra lani. Na vabilo se je odzvalo 1231 anketirancev. Anketiranje je potekalo med 12. in 16. januarjem.