"Srečo imamo, da je celotno smučišče umeščeno med Triglavski narodni park in Naturo 2000. Z vsemi soglasodajalci smo zadeve pregledali in v naslednjih dveh do treh mesecih pričakujemo pozitivno rešitev," je za STA poudaril Boštjan Čokl - prokurist podjetja MPM Engineering, ki je v Bohinjski Bistrici v preteklih letih že zgradil vodni park in Bohinj Park EKO Hotel.

Pojasnil je, da je edina ovira le še pridobitev vse potrebne dokumentacije, medtem ko je tehnični del rešen in finančna konstrukcija praktično zaprta. Upa, da se bodo pri tem velikem infrastrukturnem projektu za slovenski turizem uspeli z Arsom dogovoriti in ga čim hitreje rešiti, saj so sicer postopki pridobivanja papirjev časovno zelo dolgi in nepredvidljivi.

"Zelo si želimo, da bi nam uspelo letos zagnati smučišče," je dejal Čokl in pojasnil, da bodo takoj, ko dobijo gradbeno dovoljenje, začeli graditi. Montaža žičnic bi bila zaključena v treh mesecih, nekoliko več časa pa bi terjala gradnja garažne hiše. Ker je v Bohinjski Bistrici inverzija in bodo postavili tudi dober sistem za umetno zasneževanje, je lahko smučišče v 92 urah že novembra pripravljeno za smuko.

Medtem letos v Bohinjski Bistrici ni delujočega smučišča, saj žičniških naprav na Kobli zaradi finančnih težav podjetja ŽTG Kobla sploh ne bodo zagnali, turiste v Bohinjski Bistrici pa s snežnim avtobusom vozijo do spodnje žičnice Vogla.

Čokl je prepričan, da z novim smučiščem lahko bistveno povečajo turistični obisk Bohinja, Bleda in Tolmina, kjer letno zabeležijo preko 1,1 milijona nočitev in kjer je na voljo 13.000 turističnih postelj. "To je strateška investicija za celo regijo, za celo Slovenijo," je poudaril in dodal, da bodo zaposlili skoraj 70 ljudi.

Smučišče bodo gradili v dveh fazah, od katerih je vsaka vredna 25 milijonov evrov. Celotna investicija je sicer finančno že praktično pokrita. Tuji partner bo prek žičniških sistemov vložil deset milijonov evrov, za 20 milijonov evrov si nadejajo nepovratnih sredstev, 20 milijonov evrov pa bodo zagotovili z dolgoročnimi krediti.

Skupaj bodo na smučišču trije gondolski sistemi, na katerih bo 120 gondol s po desetimi sedeži. Prototip bo sistem računalniškega vodenja, ki bo gondole dodajal na tisti sistem, ki bo najbolj obremenjen in bodo tako čakalne dobe čim krajše. Letno Čokl računa na 150.000 smučarjev in še na 50.000 poletnih obiskovalcev.

Na vrhu bodo uredili kolesarski park z veliko višinsko razliko. Nadejajo pa se tudi številnih pohodnikov, ki bi z vrha lahko videli Jadransko morje, Bohinjsko in Blejsko jezero ter Triglav. Nato se bodo na višini 1600 metrov nadmorske višine lahko sprehodili do Vogla ali si ogledali bunkerje na rapalski meji, je pojasnil sin Boštjana Čokla Anže Čokl, ki vodi Park EKO hotel.

V prihodnje namerava MPM Engineering s pomočjo še kakšnega partnerja tudi zaokrožiti turistično ponudbo v Bohinjski Bistrici s hotelom nižje kategorije, kjer bi se lahko nastanili smučarski gostje. "To področje lahko postane smučarski raj v Sloveniji," sta prepričana oče in sin.

Hotel in vodni park v Bohinjski Bistrici uspešno poslujeta. Minulo leto je bilo za hotel po prihodkih 12 odstotkov boljše kot leto 2011. Povečujejo število tujih gostov, ki jih je bilo sprva le 17 odstotkov, letos pa naj bi se število ustalilo na 50 odstotkih. V poslovanju vodnega parka pa sta se lani poznala izjemno sončen avgust in topel december, ko je bilo gostov v parku manj kot leto pred tem.