V Podutiku na sedežu smučarske palače je bilo zelo toplo, v pisarni direktorice na trenutke celo prevroče. Sončni žarki so dobro uro druženja sijali skozi mansardna okna. Na pogovor je bila Barbara Kürner Čad dobro pripravljena, posvetovala se je le v zvezi s pogodbami najbolj plačanih trenerjev, saj številk zaradi miru v palači ni želela razkriti.

Smučarska sezona je na vrhuncu. Je na vrhuncu tudi delovanje Smučarske zveze Slovenije?

Vsekakor. Vsi delamo vse dneve in konce tednov.

Kako ste zadovoljni z dosedanjimi rezultati?

Ne morem reči, da nismo zadovoljni. Imamo kar solidne rezultate, čeprav so bila pričakovanja po ekipah nekoliko večja. Tu mislim predvsem na moške hitre discipline v alpskem smučanju, kjer smo kovali boljše rezultate. Žal se je poškodoval Andrej Jerman, kar se gotovo pozna. Vrača pa se Andrej Šporn, ki je vse bolj motiviran. Pričakujemo zmago v Kitzbühlu. Pri tehničnih disciplinah je šibka točka veleslalom. Trenerji so se odločili, da bodo na tekme svetovnega pokala pošiljali mlajše tekmovalce, Janez Jazbec pa se seli na tekme evropskega pokala. Želimo si, da bi nekdo prek tekem nižjega ranga prišel vsaj do startne številke 45, ki omogoča preboj na drugo progo, s čimer bi Slovenija dobila dodatno kvoto na tekmah svetovnega pokala. Pri slalomu zadovoljuje apetite le Mitja Valenčič. Pri ženskah je nekaj več težav. Trenerji obljubljajo, da se bodo zadeve izboljšale, da pa to ne gre čez noč.

Kako pa vas veselijo druge discipline, ki so članice SZS?

Skakalci so zelo dobri, tekmujejo v okviru pričakovanj. Po odhodu Petre Majdič doživljamo šok, ker v smučarskem teku nimamo več zmag v svetovnem pokalu, a so tekačice solidne. Smo na mestih, kamor sodimo. Pri moških intenzivno delamo z mladimi. Do Sočija naj bi bili smučarji tekači pripravljeni na tekme svetovnega pokala. Uspehi so tudi pri deskarjih, prejšnji teden je Filip Flisar zmagal na tekmi svetovnega pokala v smučarskem krosu. Generalno gledano smo zadovoljni.

Drži, da je Avstrijec Burkhard Schaffer najbolj plačan trener s strani SZS?

Kar zadeva alpski del, drži, sicer pa ne. Ko sem prišla na zvezo, so bile pogodbe s trenerji že podpisane ali usklajene. Le za dva trenerja v nordijskem delu je znesek odstopal od razpona, ki je bil določen za trenerje, pri alpskem delu pa je bil to Schaffer.

Kakšen je v smučarski zvezi sredi sezone finančni položaj?

Za zdaj je v okviru predvidenega proračuna. Večjih odstopanj ne predvidevamo. Z odpovedjo določenih tekmovanj se je v alpskem smučanju nekaj denarja prihranilo. Večji strošek bosta tekmi svetovnega pokala za ženske v Banskem in Sočiju. Odprave se bodo udeležile tekmovalke, na katere računamo na olimpijskih igrah 2014 v Sočiju. Vemo, da prihodnje leto teh tekem ne bo, zato bodo letošnje izkušnje še toliko dragocenejše.

Gre pričakovati, da bodo programi v alpskih disciplinah zdržali do konca sezone, ali se bo pipa kmalu zaprla?

Participacije se pobirajo ves čas. Na nekoliko drugačen način, kot je bilo mišljeno pred sezono. Dejstvo je, da jih bodo prispevali vsi. Trenutno je najbolj vroča tema sprememba znotraj proračuna ženske ekipe A in B, do katere je na predlog alpskih disciplin prišlo sredi pripravljalne sezone. Upam, da jo bomo rešili brez večjih težav.

So trenerske plače redne?

Trenutno so. Povedali so mi, da je lani prišlo do zamud zaradi zamujanja državnih finančnih sredstev. Upam, da bo letos drugače, sicer utegnejo biti še težave.

Ste redna obiskovalka tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju. Opazili smo vas v Söldnu, Flachauu in Zagrebu. To pomeni, da vam je alpsko smučanje posebno pri srcu?

Res je. Ko je treniral moj sin, sem bila na številnih otroških tekmah, večkrat sem pomagala pri organizaciji tekem SK Olimpija. Na progi sem bila tudi kot sodnica in tudi sama smučam, zato lahko rečem, da mi je alpsko smučanje od disciplin smučarske zveze najbliže. Po drugi strani je nujno kakšno tekmo pogledati od blizu. Bila sem tudi na tekmi novoletne turneje v smučarskih skokih v Bischofshofnu in na Rogli na smučarskih tekih. Smučarski šport me zanima in šla bom še na kakšne druge tekme.

Kako odkrito se veselite uspehov Tine Maze?

Zelo. Želim ji, da bi bila dobra tako zaradi nje same kot tudi zaradi smučarske zveze.

V Flachauu denimo med vami in ekipo Tine Maze ni bilo nobene kemije. Celo takšne ne, da bi si po drugem mestu Tine Maze v slalomu čestitali. Ste skregani med seboj?

V Flachauu je bila res hecna situacija. Andrea Massi me je vidno ignoriral, zato vanj nisem silila. S Tino sva se pogovarjali v hotelu. Pozneje v Zagrebu je bilo že drugače. Odvisno je torej od trenutka, na kakršnega naletiš. Massija jemljem takšnega, kot je. V ekipi je zelo obremenjen, ima veliko obveznosti in včasih reagira, kot pač reagira.

Stvari torej ne jemljete na osebni ravni?

Absolutno ne.

Novinarski kolegi pravijo, da so vas na Rogli in Bischofshofnu videli v oblačilih alpskega dela reprezentance, ki gre vsem v nos. Drži?

Ne povsem. Na Rogli sem bila v bundi ZUTS (Združenja učiteljev in trenerjev smučanja, op. p.), ki je ravno takrat prišla iz tovarne, saj nordijci do zdaj še nimajo svojih oblačil. Z opremljevalcem imamo velike težave. Drži, gre za podjetje NES. Šele prejšnji teden smo dobili polovico bund. To sezono moramo nekako speljati, v prihodnje se kaj takšnega ne bo več ponovilo. V Bischofshofnu sem bila res v bundi alpskega dela reprezentance in prišla mi je zelo prav. Pet ur sem bila zunaj na močnem snegu. Šele ko sem prišla domov, sem občutila, da je bila povsem mokra. Izkazala se je za zelo kvalitetno, da je zadržala vso mokroto. Pod bundo pa sem imela pravi nordijski puli z napisom Radenska. Medtem ko ste mediji za to precej občutljivi, se zdi meni nepomembno, s kakšno bundo pridem na tekmo. Bomo pa v naslednji sezoni razmišljali drugače. Za funkcionarje zveze, ki se udeležujejo tekem, bomo pripravili nevtralna oblačila, na katerih bo le znak smučarske zveze. Mi nimamo pogodbe s sponzorji.

V Zagrebu smo vas na dveh tekmah svetovnega pokala dvakrat opazili v zasebnih oblačilih. Zakaj ne v oblačilih reprezentance?

Tako sem se odločila, ker so mi povedali, da je vse skupaj bolj prestižnega pomena. V Zagreb sem šla z namenom, da se dobim z nekaterimi ljudmi.

Torej ste občutili blišč zagrebške tekme. Je res prestižna?

Je, res je.

Če je vas mogoče opaziti na prizoriščih tekem svetovnega pokala, pa ni tam nikoli videti predsednika Tomaža Lovšeta. Kako pogosto sta na zvezi?

Precej pogosto. Ko ga potrebujem, ga dobim po telefonu. Je na vseh sestankih, na katerih ocenim, da je njegova navzočnost nujno potrebna. Kot veste, je precej zaposlen in ga ni veliko v Sloveniji. Na položaju direktorice smučarske zveze je moja naloga, da ga čim bolj razbremenim. Zagotovil je, da bo navzoč na tekmah svetovnega pokala v Sloveniji.

Zakaj na sedežu smučarske zveze v Podutiku po uspehih Tine Maze nikoli ne organizirate tiskovne konference, kot je običaj, redno pa jih prirejate v drugih disciplinah?

Težava alpskih disciplin je v tem, da so tekmovalci zelo malo v Sloveniji, še zlasti Tina Maze. Z njo se težko uskladimo tudi takrat, ko jo potrebuje sponzor. Bomo pa imeli tiskovno konferenco pred Zlato lisico, na kateri bo tudi Tina Maze.

Andrea Massi je konec decembra v Lienzu potarnal, da mu z elektronskimi poštami neprestano otežujete delo in ekipo spravljate v slabo voljo. Drži?

Posledica obnašanja, ki ga je Massi pokazal v Flachauu, sta bila dva opomina, ki sta ju sprožila naša sponzorja. Največ pritožb je Hervisovih, kar je razumljivo. Ovratniki dresov so letos višji, kot so bili v preteklosti, tako da se napisa na pulijih ne vidi dovolj. Zato improviziramo, da bi bilo bolje. Imeli smo veliko težav s sponzorji, ki so na spodnjem delu noge. Dresi se glede na disciplino menjajo. Sponzorji na spodnjem delu noge so vidni perfektno in vse slike, ki jih objavljate časopisi, to potrjujejo. Če tekmovalec obleče napačen dres za slalom in nosi veleslalomskega, nastane težava, saj sponzorja pokrije s ščitniki. To se nam je doslej zgodilo trikrat. Najprej pri Tini Maze, a se nam je uspelo opravičiti, saj nimamo nadzora nad tem, kateri dres si pred tekmo obleče. Pozneje smo imeli težavo še z Ilko Štuhec in Bernardom Vajdičem, a je tudi pri njiju šlo za splet okoliščin, saj sta oba na slalomih dobila priložnost v zadnjem trenutku. Želimo si, da bi vsi, vključno z Massijem, dojeli, da potrebujemo zadovoljne sponzorje, s katerimi bomo sodelovali še bolje. Od naših posredovanj naprej si tudi Tina Maze vidno odpira dres, da se lepo vidi napis Hervis, Massi se že pogovarja z mano, tako da je bil napor vreden truda.

Govori se, da so na sedež zveze na račun Tine Maze prišle številne pritožbe zaradi kršitev obveznosti oglaševalcev. Ste lahko natančnejši?

Poglejte, pred vami je cela dokumentacija pritožb zoper Tino Maze z vsemi slikami. V Flachauu je na podelitvi oblekla smučarske hlače in bundo. Predstavnik FIS je letel za njo in ji potegnil bundo dol. Se vam ne zdi, da nekdo, ki je večkrat na zmagovalnem odru, ve, kako se je treba obleči za podelitev priznanj? Morda pa je bila Tina po neuspehih tako vesela, poleg tega je bil že mraz, da je na vse skupaj pozabila. Med pritožbami je še Žito, ki se pritožuje nad snemanjem reklame s Tino za čaje Teekane. V Aspnu je imela na slalomu napačen dres, saj je nosila veleslalomskega in se ni videlo sponzorjev. V Söldnu je na žrebanju startnih številk nosila šal, da se ni videlo sponzorjev...

Kako se odvija zgodba o 5000 evrih, s čimer ste Tino Maze kaznovali zaradi neizpolnjevanja sponzorskih obveznosti?

Kazni Tina še ni plačala. Bilo je tako, da se je komisija v sestavi predsednika Tomaža Lovšeta, predsednika alpskega odbora in zbora Janeza Dekleve in mene odločila, da je bila pritožba Citroëna upravičena, in smo ji dodelili kazen. Na njo se je pritožil njen pravni zastopnik. Izvršilni odbor smučarske zveze je na zadnji seji odločil, da je kazen vsebinsko upravičena, da pa glede na vse okoliščine predlaga, da se Tina Maze in smučarska zveza usedeta in o zadevah dogovorita. V tem primeru smo ji pripravljeni spregledati tudi kazen. Med sezono zadev ne bomo zaostrovali, po koncu pa bomo potegnili črto čez vse skupaj.

Menite, da Tina Maze vse skupaj dela načrtno?

Ne vem. Ne bi bilo slabo, če bi bila malce bolj pozorna in bi o obveznostih tudi bolj razmišljala. Tudi od denarja, ki ga dobimo od sponzorjev, ji damo delež.

S kakšnim pristopom se boste lotili pogajanj s Tino Maze po koncu sezone?

Tina ima kot šampionka možnost petih svojih sponzorjev, ki ne smejo biti konkurenčni zvezinim. Tu bomo morali biti natančnejši, kaj pomeni biti konkurenčen. Letos je bil sklenjen kompromis z avtom. Kot vem, ima ekipa Tine Maze posebno pogodbo z Žitom, ki jo rešujejo prek odvetnikov. Upam, da se bo vse uredilo brez težav. Drugi sponzorji niso problematični in je ne želimo omejevati.