Slovenski rokometaši so v tritedenskem pripravljalnem obdobju največ časa namenili Norvežanom, "ključna tekma" za preboj v drugi del zaključnega turnirja pa se navzlic temeljiti pripravi in podrobni analizi tekmeca ni razpletla po njihovih željah. Skandinavski tekmeci so jih prelisičili ter Slovencem močno priprli vrata za preboj v drugi del sklepnega turnirja.

Pred izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča sta v prvem delu evropskega prvenstva še dve preizkušnji: najprej se bodo v sredo pomerili s Hrvati, dva dni kasneje še z Islandci, oboji pa so na mednarodni jakostni lestvici uvrščeni pred Norvežani in Slovenci.

V slovenski vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Uroš Zorman in Dragan Gajič, ki sta dosegla po pet golov. Vratar Gorazd Škof je zbral 19 obramb.

Denič je življenjsko pomembno tekmo v tukajšnji sodobni dvorani Millennium začel z udarno postavo: mesto med vratnicami je zasedel Gorazd Škof, na krilnih položajih sta bila Luka Žvižej in Dragan Gajič, na 6-metrski črti Miha Žvižej, na zunanjih položajih pa David Špiler, Uroš Zorman in Jure Dolenec. A slovenski "prvokategorniki" so hitro spoznali moč visoke norveške obrambe 6-0, ki je v uvodnih desetih minutah delovala naravnost brezhibno, tudi na račun počasne in brezidejne slovenske igre.

Vikingi so si že po pičlih desetih minutah priigrali vodstvo šestih golov, ob njihovi bolj zbrani igri pa bi bila prednost lahko še bolj izrazita. Slovenska obramba 3-2-1 jim ni delala prevelikih preglavic, največ sivih las pa jim je povzročil krožni napadalec Bjarte Myrhol.

Norveška : Slovenija 28:27 (14:14)

1. polčas:

Slovenski selektor se je tekmo proti Norvežanom odločil začeti z Gorazdom Škofom, Draganom Gajičem, Lukom Žvižejem, Urošem Zormanom, Davidom Špilerjem in Juretom Dolencem. Slovenci so uvodno srečanje na evropskem prvenstvu začeli nervozno s številnimi težavami tako v obrambi kot napadu. Svoj prvi gol so tako dosegli šele v 11. minuti srečanja iz najstrožje kazni (Gajić) in znižali izid na 6:1.

Po prvem zadetku na prvenstvu so Slovenci zaigrali bolj sproščeno, se že kmalu približali na le štiri gole razlike (8:4), že v naslednjih minutah pa so z agresivnejšo obrambo in tudi po zaslugi nekaj odličnih obramb Gorazda Škofa zaostajali le še za dva zadetka.

Z odlično igro v samem zaključku so tri minute pred koncem prišli na le gol razlike (13:12), že v naslednjem napadu pa izenačili. Končni rezultat po prvih 30 minutah (14:14) je s sedmih metrov postavil Gajić.

Najboljši mož Slovenije v prvem polčasu je bil zagotovo Gorazd Škof, ki je ubranil kar 48 odstotkov vseh strelov.

2. polčas:

Z dobro predstavo so Slovenci nadaljevali tudi v uvodnih minutah drugega polčasa in v 31. minuti prvič prišli do vodstva (15:14). Norvežani orožja proti razpoloženemu Škofu in slovenskemu napadu niso in niso uspeli najti, kar so Slovenci s pridom izkoristili in v 35. minuti povedli za štiri gole (18:14).

Naša izbrana vrsta je v 38. minuti prišla do vodstva s petimi goli, a se Norvežani niso predali in po krajši strelski suši Slovenije in po golu Mamelunda prišli do izenačenja (21:21). Če je Slovence v prvem polčasu v igri držal Škof, se je v drugem razigral vratar Skandinavcev Ole Erevik, s pomočjo katerega so Norvežani ponovno prišli v vodstvo, le štiri minute pred koncem pa vodili že za dva gola.

Slovenci so v izdihljajih tekme imeli priložnost za izenačenje, a jih je nezbranost v ključnih trenutkih stala zmage.

Slovenija se bo v sredo, 18. januarja, pomerila s Hrvaško.