Omenjeni nakup je v pismu ministru za kulturo Jeremyju Huntu predlagal minister za izobraževanje Michael Gove, obenem pa poudaril, da si kraljičin "izredno pomemben prispevek" Veliki Britaniji in Commonwealthu zasluži "trajno zapuščino". Vsebina pisma ni bila javna, a se je do njega dokopal časnik Guardian.

A tiskovni predstavnik Camerona je nakup odločno zavrnil. Kot je menil, nakup kraljeve ladje "glede na stanje javnih financ" ne bi predstavljal "ustrezne porabe državnega denarja. Kot je dodal, pa je vprašanje, ali sploh kupiti novo ladjo, tako ali tako za palačo in ne vlado.

S premierjem se strinjajo tudi opozicijski laburisti, ki so ocenili, da minister Gove očitno ni v stiku z realnostjo, če misli, da bi bil tovrsten izdatek v časih, ko se v okviru varčevanja krčijo celo proračunska sredstva za šolstvo, primeren.

Kot ob tem piše AFP, je imela kraljica Elizabeta II. zelo rada kraljevo ladjo Britannio in naj bi celo zajokala, ko so jo morali leta 1997 po 44 letih plovbe vzeti iz uporabe. Sedaj je Britannia stalno zasidrana v škotski prestolnici Edinburgh in je priljubljena turistična atrakcija.