Od kot smo se torej vzeli? Vse skupaj se je začelo, ko smo se kot (bedni) študentje prijavili na Microsoftovo tekmovanje Imagine cup. S ciljem pokazati svoj potencial in nasploh razburkati sivo povprečje se je formirala ekipa štirih sošolcev na podiplomskem študiju računalništva na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru. Ker so nam ni bilo kaj prida mar za povprečno oceno na faksu, smo svoj čas in energijo raje vložili v projekt, ki smo si ga sami zamislili, ga praktično izpeljali in se na koncu z njim pomerili proti sovrstnikom.

Štartali smo z rešitvijo, ki pametne telefone prilagodi slepim in slabovidnim ter jim tako nudi večjo kvaliteto življenja. Če pametni mobilnik opremimo s prilagojenim uporabniškim vmesnikom ter zanj spišemo še kupico aplikacij, izrinemo potrebo po dragih namenskih napravah. Tako pridemo do cenejše, predvsem pa dosti bolj praktične rešitve.

Ideja se je kar dobro prijela in po zmagi na Imagine cupu v Sloveniji ter tekmovanju DSI (skupno okoli 30 ekip), so se nam odprla vrata do svetovnega finala v New Yorku. Tja smo se odpravili po nekajmesečnih pripravah, nekaj tisoč spisanih vrsticah kode in predvsem po mnogo neprespanih dneh v zadnjem tednu priprav. Toda ves trud se je kmalu poplačal. Center poznanega vesolja nam je postregel z eno najzanimivejših izkušenj v življenju. Microsoft je pripravil "geekovska" nebesa na Zemlji, kjer je prireditev otvoril Steve Ballmer, zaključil pa Michael Bloomberg. Vmes se je zgodila kopica dogodkov, med drugim tudi tisti, zaradi katerega vam najbrž pišem vso to zadevo. Naša štajerska ekipica se je v najelitnejši kategoriji uvrstila med 18 najboljših ekip na svetu, kar se je za Slovenijo zgodilo prvič po štirih ali petih letih oziroma sploh prvič, odkar je tekmovanje postalo tako veliko. Pri tem je vredno omeniti tudi to, da smo našo rešitev zasnovali na Googlovem operacijskem sistem Android, kar niti ne bi bilo tako zanimivo, če ne bi tekmovali na Microsoftovem tekmovanju. Zato lahko rečemo, da smo bili najboljša Android ekipa v New Yorku.

Določena izpostavljenost, ki nam jo je prinesla uvrstitev na svetovnem finalu, nam je dala možnost razgovora s potencialnimi partnerji v naši ljubi domovini. Po kar nekaj kilometrih smo našli tisto, kar smo iskali. Spoprijateljili smo se s Comlandom in tako dobili svojega prvega investitorja/strateškega partnerja, ustanovili podjetje in sedaj smo tukaj.

Tako nas lahko po pretirano dolgem uvodu končno predstavim. Drugi vid smo: Blaž (prvi med programerji), Luka (uradni mislec izven škatle in še marsičesa), Žan (uradni Google/Apple fanboy), Mateja (uradna punca in doktorica v ekipi – delimo si jo z Zemanto), Tomaž (tisti, ki ga sprašujemo za nasvete in tisti, ki že 20 let vodi Comland) in Lajkabilni Paradižnik Urban (uradni paradižnik v podjetju). Ekipo zaključujem jaz, Tine, ki vam bom tudi poročal o naslednjem tednu mojega (našega) življenja. Ob bolj zanimivih dnevih bo vse skupaj dnevniško obarvano, ko bo dogajanja manj, bom pisal o smislu življenja, vesolja in nasploh vsega. Morebiti se vam bo ljubilo brati moje misli, drugače še vedno ostaja 9gag. Takole, sedaj, ko smo se spoznali, »over and out« z moje strani.

*Do sedaj še vse dobro. [Um, počakaj stari. Kaj smo že sploh začeli?]


Lajkabilni paradižnik Urban.