Pred enim izmed edinih dveh spodobnih hotelov v mestu, ki je najbolj znano po podjetju Hemofarm in košarkarskem klubu z istim imenom, se je slovenska delegacija (igralci in vodstvo reprezentance) pripeljala z avtobusom z velikim napisom Slovenija in dvema osebnima voziloma. Z manjšo zamudo je prispel tudi Goran Cvijič, novopečeni predstavnik RZS za trženje in odnose z javnostjo, ki se je kljub najsodobnejši potovalni tehnologiji v avtomobilu izgubil in se namesto v Vršac skoraj pripeljal v več kot 200 kilometrov oddaljeni Niš.

Nekaj ur pred prihodom slovenskih rokometašev v mesto, ki je nekoč ležalo na obrobju Panonskega morja, je Vršac zajel manjši snežni vihar. Tudi to je bil eden izmed razlogov, da sta dvorana Millennium in njena okolica bolj ali manj samevali. Najpomembnejši razlog pa je bil seveda prvi dan novega leta, ki so ga po naporni silvestrski noči s petka na soboto praznovali pravoslavci.

Receptor v hotelu Srbija je bil šokiran ob prihodu slovenske reprezentance na prizorišče tekem skupine D. »Neverjetno. Že marsikdo je prišel v naše mesto, toda takšnega spremstva in oboroženih rojakov še nikoli nisem videl,« je dejal mladi Jovan, ki so mu družbo v hotelski avli delali specialci z neprebojnimi jopiči in najsodobnejšo oborožitvijo. Poleg Slovencev so v hotelu Srbija nastanjeni tudi Norvežani in Islandci, medtem ko so Hrvati (o tem, katere tri reprezentance od štirih naj bi bivale v središču mesta, ena pa zaradi premajhnih zmogljivosti na mestnem gričku v precej bolj luksuznem hotelu z imenom Villa Breg, naj bi menda odločal celo žreb) slab kilometer oddaljeni od dvorane z dobrimi 4000 sedeži. Poleg tega imajo vse reprezentance stalno v avtobusu (ob odhodih na trening v 500 metrov oddaljeno dvorano in nazaj) za varnost tudi dva policista v civilu.

V dvorani Millennium, v kateri varovanje poteka 24 ur na dan, so slovenski rokometaši doslej opravili dva treninga. Medtem ko je bil uvodni v soboto bolj ali manj namenjen sprostitvi, je bil včerajšnji precej drugačen – »na polno«. »Dobri smo, a obstaja nekaj reprezentanc, ki so ekstremno dobre,« pravi slovenski selektor Boris Denič, ki bo danes ob 18.10 proti Norvežanom doživel ognjeni krst v vlogi selektorja na velikih tekmovanjih. Selektor z vzdevkom Boki (nimam nobene treme zaradi debitantskega selektorskega nastopa, pravi Denič) opozarja na nevarnost tekmecev, ki so sicer ostali brez nekaterih nosilcev igre, a so kljub temu zelo nevarni: »Na igrišču nas čaka vojna. Upam, da se bo končala z našo zmago.«

Čeprav RZS dolguje igralcem in članom strokovnega vodstva še nagrado 25.000 evrov za uvrstitev na Euro 2012, nihče v slovenskem taboru trenutno ne razmišlja niti o dolgovih niti o nagradah za morebiten uspeh v Srbiji. »Premije? Odkar sem selektor, niti en igralec nikoli ni vprašal česar koli o denarju. Ne, to ni posledica recesije, kajti tudi pred krizo ni bilo tovrstnih vprašanj. Fantje tukaj niso zaradi denarja, ampak zato, ker želijo igrati za slovensko reprezentanco,« poudarja selektor Denič. Čeprav že nekaj časa obstaja pravilnik o nagrajevanju, ki natančno določa zneske denarnih nagrad, Denič pravi: »Ne vem, za kašne zneske gre. A lahko vam zagotovim, da se jaz odpovedujem premijam v dobrodelne namene.«

Jure Dolenec, debitant v slovenski vrsti: Sposobni smo premagati tudi Hrvate