»Pazi,« je nepričakovano zavpil varnostnik na novinarski tribuni, potem ko je videl, da z nogo nabita žoga, ki jo je sprožil eden izmed norveških rokometašev, leti neposredno in z veliko močjo proti novinarski tribuni. Na srečo ni zadela nobenega izmed več kot desetih slovenskih novinarjev v Vršcu, ampak le računalniško opremo. V trenutku so z miz padli dva prenosna računalnika in en velik zaslon, kljub padcu z metra in pol višine na beton pa se ni zgodilo prav nič usodnega.

»Če bi imeli status ženske reprezentance, bi nas uvrščali med favorite za kolajne. Toda na Norveškem je med ženskim in moškim rokometom, tako klubskim kot reprezentančnim, kar nekaj svetlobnih let,« se zaveda selektor Robert Hedin, Šved na klopi Norveške. Petinštiridesetletni Hedin vlogo favorita diplomatsko prelaga na slovenska ramena: »Slovenija je kompletno moštvo, z discipliniranim napadom in veliko nevarnimi igralci. Nisem prepričan, s katero obrambo se nam bodo postavili po robu: 3-2-1 ali 6-0. Kakor koli, pripravljeni smo na obe. Toda glede na to, da smo igralsko oslabljeni, smo morebiti celo v podrejenem položaju.«

Večina norveških igralcev si rokometni kruh služi zunaj meja svoje domovine. Eden izmed njih je tudi Bjarte Myrhol, član nesramno bogatega nemškega kluba Rhein Neckar Löwen. »Tako na posamični kot kolektivni ravni se reprezentanci med seboj zelo dobro poznata. Oboji smo približno enako kakovostni, mi pa moramo še posebno paziti na Zormana. Gre za vrhunskega in briljantnega igralca, ki je prva violina v slovenski reprezentanci,« je opozoril 29-letni Myrhol.

Norvežan, ki se je vrnil na rokometna igrišča po uspešni operaciji raka na testisih, je dejal, da se danes v Vršcu obeta zelo izenačena in negotova tekma. »Slovenci so zelo hitri, poleg tega pa imajo tudi nekaj močnih in visokih fantov. Toda tudi mi imamo nekaj adutov, o katerih pa raje ne bi govoril. Težko je kar koli napovedati. Zagotovo bo zelo tesno, končna razlika bo največ zadetek ali dva. Upam le, da v našo korist,« se nadeja 29-letni Myrhol, ki je do zdaj v dresu reprezentance Norveške zbral 126 nastopov, dosegel pa je 339 zadetkov.

1. krog, skupina A (Beograd): Srbija – Poljska 22:18 (11:7), Danska – Slovaška 30:25 (15:12), skupina B (Niš): Nemčija – Češka 24:27 (9:14), Švedska – Makedonija 26:26 (14:13).