Dolgih sedem let garanja s puško se je le obrestovalo na pravoslavnega novega leta dan 2012. V vetrovnih razmerah, ki so jim kljubovali le največji mojstri srečneži, je bil med deseterico, ki je zgrešila le eno tarčo. Ob 31. času v smučini je bilo dovolj za preboj med elito - 1,02 minute za prvim biatloncem sezone Emilom Hegle Svendsenom. "Med tekmo sem imel vse podatke. Zadnji krog sem pritisnil, kolikor je neslo. Zato mi je tudi odneslo trak z glave," se je v svojem slogu pošalil Vaso, kot je njegovo "partizansko" ime v športnih krogih. Notranjec bloških korenin je v bistvu gozdar. No, glede na postavo bi mu tudi v preteklosti prej pritisnili v roke sekiro kot puško, saj ne velja kot posebno talentiran strelec. Da bo dosežek imel še večjo težo, omenimo še njegov status. Odkar ni več vojak v službi države, ima status s. p., samostojni podjetnik. "Če ne bi bilo mojega podpornika iz gozdarstva, me verjetno ne bi bilo več v biatlonu. Brez njega bi težko živel," je poudaril drugo plat vrhunskega športa.

Rupnik je praktično rešil slovenski tabor popolnega poloma v sprintu, saj je tolažilno novo priložnost na zasledovanju šestdeseterice za las ujel le Jakov Fak (59. mesto). Tudi zato Rupnik v penzionu Trije studenci v soboto zvečer ni želel preveč trgati src. "Zame je to res katastrofa," je priznal Jakov Fak. "Poskušal sem zadeti, a so bili sunki tako močni, da je bilo zares težko najti piko na tarči. Tudi v smučini sem se mučil, a moram videti statistike tekme, kaj je še bilo. Smuči?" je ugibal Fak. S Klemenom Bauerjem sta bila po časih teka šele v četrti deseterici namesto v prvi. Del krivde sta prevzela trenerja Kos in Velepec, ki sta v nasprotju z žensko tekmo najboljša postavila v prvo startno skupino, a izjeme (Jonnson, Boeuf, Garaničev, Currier) te teorije loterije z vremenom, vetrom in sneženjem povsem ne potrjujejo.

Razjezen in zbran je Fak na zasledovalni tekmi z desetim časom dneva (v smučini je bil celo peti najhitrejši) napredoval na 30. mesto, medtem ko je Vasja Rupnik (43. mesto) predvsem zaradi štirih zgrešenih tarč na zadnjem streljanju izgubil toliko mest, kot jih je Fak pridobil. "Prepozno sem popustil, prehitro pritekel na strelišče in zgrešil," je Rupnik pojasnil "drago" napako.