Debitant, a že na premieri na velikih tekmovanjih v vlogi nosilca igre v reprezentanci.

To je splet okoliščin, ki nikomur ne gre na roko - niti meni niti reprezentanci. Obema bi bilo zagotovo precej lažje, če bi bil z nami tudi poškodovani Jure Natek. A vsi se moramo sprijazniti s tem, da ga zaradi poškodbe ni. Kljub njegovi odsotnosti sem prepričan, da bova s klubskim soigralcem Davidom Miklavčičem uspešno zakrpala veliko luknjo na tem položaju in da to igralno mesto ne bo črna pika v naši reprezentanci.

Ali se zavedate, da ste zaradi Natkove odsotnosti nase prevzeli zelo veliko breme.

Da. Toda njegova odsotnost niti zame niti za reprezentanco ne more in ne sme biti izgovor ali alibi za morebiten neuspeh v Srbiji. To je zame lepa priložnost, da se dokažem, čeprav je prišla precej hitreje, kot sem mislil in pričakoval. Računal sem, da bom na EP odšel kot rezerva za Natka, kar naenkrat pa sem se znašel med nosilci igre. Upam, da se bom dobro spoprijel z velikim bremenom in pritiskom, ki me čaka na evropskem prvenstvu. Priložnost bom zgrabil z obema rokama in poskušal dokazati, da sem zasluženo član te reprezentance. Toda to, kako bo v resnici s tem, pa se bo seveda najbolje videlo na tekmah.

Bo mladost slovenske reprezentance plus ali minus v Srbiji?

Če sem iskren, oboje: plus in minus. Pozitivno je to, da nas nasprotniki ne poznajo tako dobro, kot so poznali skoraj vse prejšnje igralce. Poleg tega je morebiti pritisk na debitantih precej manjši, kot je na vsakem velikem tekmovanju vedno na starejših in izkušenejših igralcih. Prepričan sem, da slovenska javnost od nas ne pričakuje tako visokih dosežkov, kot jih je pričakovala od prejšnjih generacij. Pritisk je pri vsakem igralcu tako velik, kot si ga ustvari sam. A če ga ne bi bilo, bi bilo z nami nekaj narobe.

Za napredovanje v drugi krog EP potrebuje Slovenija vsaj eno zmago.

Priložnost zanju vidim predvsem proti Norveški in Islandiji. Seveda bi bilo najbolje, da bi premagali kar oboje in si priigrali zanesljivo napredovanje med dvanajst najboljših reprezentanc v Evropi, hkrati pa v drugi del s sabo odnesli še kakšno točko. Iskreno moram priznati, da sta moja želja in cilj maksimalen točkovni izkupiček za napredovanje. Nihče me ne more prepričati, da poleg Norvežanov in Islandcev nismo sposobni premagati tudi Hrvatov. Gre za tekmo, ki je nekaj posebnega. Tudi če bi bili Slovenci petdeseti na svetu, oni pa prvi ali nasprotno, je sosedski dvoboj nekaj posebnega.

Kdo je glavni favorit za naslov prvaka Evrope?

Že dolgo je pred vsakim velikim tekmovanjem glavni favorit samo eden - Francija. V zadnjem času so se Francozom najbolj približali Danci, toda na nedavnem turnirju pri njih sem se lahko na lastne oči prepričal, da niso več na takšni kakovostni ravni, kot so bili nekoč. Toda kljub odsotnosti dveh vrhunskih krožnih napadalcev imajo še vedno dovolj kakovostnih igralcev, da lahko pridejo do finala. Poleg Francozov in Dancev so favoriti vedno tudi gostitelji tekmovanja, Hrvati, Poljaki, Nemci... Med njimi je lahko tudi Slovenija, če nam uspe narediti niz dobrih rezultatov.