12.10: Slovenska ulica

Preoblečen v admirala Wilhelma Tegetthoffa in z nastavki pripadajočih mornarskih zalizcev je Primož Premzl z umetnico Petro Varl izvajal svoj performans Poljubi in objemi, nato je vneto tržil svoj novi vodnik po Mariboru. Marketing pač mora biti. Približno ducat ljudi, ki jih je galerist pogostil s čajem, je sproščeno opazovalo zabavno dogajanje.

16.40: Orožnova ulica

Premzl in njegovi prijatelji iz Gradca čakajo na prižig svetlečega napisa To noč sem jo videl, ki je del projekta "Severni sij" v čast literarnemu opusu Draga Jančarja. A obetanega sija ni bilo. Skupina se je zatem selila v mestno središče. Med sprehodom do Orožnove ulice goste iz Gradca čudi, da je Maribor skorajda izumrl. Na zapuščenem dvorišču odpirajo dogodek Živa dvorišča. Ampak tudi na odprtju tega simpatičnega projekta, ki ga je pospremila prostorska instalacija nemškega umetnika Heika Becka Kosa in njegove slovenske kolegice Nine Šulin, skoraj ni bilo občinstva. Se Maribor skriva v nakupovalnih središčih na drugi strani Drave? Otvoritvena evforija je vsekakor videti povsem drugače.

17.30: Hotel City

V medijskem središču pripravijo pogostitev. Izvrstno hrano zasenči groteskna inscenacija: okoli lačnih novinarjev se namreč sučeta in zvijata pomanjkljivo oblečeni dekleti. Na srečo sta bili njuni opravi bolj podobni pustnim šemam, palice za striptiz pa tudi ni bilo v prostoru. Sem se znašel v napačnem filmu?

18.00: Vetrinjski dvor

V medijskem središču o tem dogodku uradno niso vedeli ničesar. Dobro obveščeni pa me je že v naprej opozoril na sprejem mariborskega župana Franca Kanglerja. Predrzno se povabim na dvorišče, kjer je sedež Evropske prestolnice kulture. Župan se več minut rokuje z lokalnimi politiki, eminentnejših političnih obrazov sprva ni zaznati. S svojim nagovorom Kangler poskrbi za pozornost povabljencev. Vendar začudenja ne povzroči vsebina njegovega nagovora, temveč inscenacija dogodka. Kangler namreč govori v mikrofon z galerije dvora, približno pet metrov nad dvoriščem, torej občutno vzvišen nad gosti, ki ga poslušajo s približno 25-metrske oddaljenosti.

Niti Putin si ne bi privoščil takšnega odmaknjenega nastopa, kako po novem potekajo sprejemi v Severni Koreji, pa še ni znano. Najbližja domneva bi bila: Kangler se je poučil pri veljakih NSK (Neue Slowenische Kunst), a je pred nastopom pozabil obleči pripadajoči fašistoidni kostum. "Obvezno mi morate poslati sliko te scene," me prosi graška podžupanja Lisa Rücker. Tudi ona še ni doživela tako absurdnega sprejema.

19.00: Vetrinjska ulica

Tik pred otvoritveno slovesnostjo prispe predsednik države Danilo Türk. Takrat se pred Vetrinjskim dvorom zbere dobrih 30 zaščitnikov živali, ki protestirajo zoper župana Kanglerja. Očitno jih je vznemirilo, da je upravljanje zavetišča za živali prevzela Snaga. "Zavetišče ni smetišče!" skandirajo glasno in "Kangler odstopi" ali "Evropska prestolnica korupcije". Aktivisti dajejo zelo motiviran vtis, njihove vzklike je bilo mogoče slišati še več ur pozneje.

20.00: Trg Leona Štuklja

VIP-gostje zlagoma posedejo na tribuni ob glavnem odru, ki je bila zgrajena izključno zanje. Samo en povabljenec se obnaša nenavadno opazno: Zoran Janković. Medtem ko drugi gostje, tudi Danilo Türk, takoj sedejo na svoj sedež, živčni Janković še kar stoji in se na široko smeje. Očitno si prizadeva, da bi bil čim bolj opažen. Prišel pa je na trg tudi neki njegov nasprotnik, ki je prav tako znal poskrbeti za pozornost. V začetku Türkovega govora je namreč večkrat zakričal: "Janša!"