Današnja zadnja hitrostna preizkušnja je bila dolga le 29 kilometrov in ni predstavljala večjih težav obema vodilnima, ki sta bila na tem položaju po sobotni predzadnji etapi. Na tej je veliko napako naredil Španec Marc Coma, do takrat edini resni tekmec Despresu za zmago. Toda španski dirkač je napačno zavil in izgubil ogromno časa, bil šele 18. v etapi ter tako že dan pred koncem podaril zmago Despresu.

Danes je Despres sicer zasedel šele deseto mesto, kar pa ni spremenilo vrstnega reda pri vrhu. Zadnjo etapo je dobil Norvežan Pal Anders Ullevaseter, Despres pa je skupno končal s 53 minutami naskoka pred Como. Tretje mesto na dirki je osvojil Portugalec Helder Rodrigues. "To je bil nedvomno najtežji reli Dakar, na katerem sem nastopal. Tako fizično kot psihično je zahteval od nas vse moči, včasih je bilo težko zjutraj že vstati in se osredotočiti na dirkanje," je po zmagi dejal Despres.

Dakar ima že več let tudi slovenski pridih. Zanj neutrudno skrbi Miran Stanovnik, za katerega pa se avantura v letu 2012 ni končala najbolje. Na njegovem že 15. nastopu - po lanskem 11. mestu si je nadvse želel, da bi se prvič prebil med deseterico skupnega seštevka - sta ga ustavila padec in poškodba stegenske mišice na deseti etapi. V Čilu so ga po helikopterskem prevozu v bolnišnici dobro oskrbeli. V domovini bo moral še na poseg pri slovenskih zdravnikih. "Zdravniška ekipa je izpolnila obljubo, da bo zame dobro poskrbela. Verjamem, da za vsakogar dobro poskrbijo. Petnajst minut zatem, ko sem vklopil klic v sili, je že priletel helikopter," je reševanje opisal Stanovnik. Po grdem padcu je skušal še usposobiti poškodovani motor, ki mu je ugasnil, a je moral odnehati: "Hodim lahko, voziti pa ne bi mogel. Tudi če bi usposobil motor, bi bilo vztrajanje na dirki nesmiselno," je priznal Stanovnik po prihodu v Ljubljano.

Junak Dakarja pa je bil med avtomobilisti spet Stephane Peterhansel. Dirkač, ki je že dolgo ikona tega tekmovanja, je postavil še jubilej in se razveselili desete zmage. Prvih šest je dosegel na motorju, zadnje štiri pa za volanom avtomobila. Doslej zadnja je segala v leto 2007, njegovi začetki na teh tekmovanjih pa že v leto 1988.

Današnjo zadnjo etapo je sicer dobil Američan Robby Gordon s Hummerjem, Peterhansel pa je zaostal tri minute in 12 sekund. V skupnem seštevku pa to ni ogrozilo slavja Francoza, saj je imel na koncu skoraj 42 minut prednosti pred Špancem Joanom Romo, Južnoafričan Giniel de Villiers je bil tretji z uro in 13 minutami zaostanka.

"Ko pomislim, kako težak je reli Dakar, se mi zdi neverjetno, da imam že deset zmag. A od zadnje je minilo že pet let in komaj sem čakal, da spet stopim na vrh. Še posebej sem vesel, da sem se tudi v Južni Ameriki vpisal med zmagovalce. Ta moj rekord bo najbrž težko posekati, a s tem se bodo ukvarjali drugi," je dejal Peterhansel. Že sredi relija je ostal brez enega najresnejših tekmecev, Nasserja al-Attiyaha. Katarec je lani slavil s Volkswagnom, njegov letošnji dirkalnik Hummer pa mu je že od začetka povzročal sive lase s številnimi okvarami, pet etap pred koncem pa je dokončno odstopil.

Letos so prireditelji, reli je četrtič potekal v Južni Ameriki, dodali eno etapo in eno državo, saj je tekmovanje prvič gostil tudi Peru. Start je bil v Mar del Plati, prečkal Argentino, Čile in se končal v Limi. Že uvodni dan ga je zaznamovala tragična smrtna nesreča domačega dirkača Jorgeja Martineza Boera, za dodatno zanimivost pa je poskrbelo še vreme, saj so etapo na najtežjem prelatu med Argentino in Čilom morali odpovedati zaradi snežnega meteža. Tako so skupno morali prevoziti "le" 7700 kilometrov namesto prvotno predvidenih nekaj čez 8000.