V slovenskem taboru ne skrivajo, da bo uvodna tekma v mestu v vzhodni Vojvodini ena najbolj pomembnih na letošnjem turnirju v Srbiji. V primeru poraza bi pod velik vprašaj postavili preboj v drugi del sklepnega turnirja, saj jo v nadaljevanju čakata še težji preizkušnji proti Hrvaški in Islandiji. Varovanci slovenskega selektorja Borisa Deniča so po dveh tukajšnjih treningih nared za pomembno tekmo v dvorani Millenium, na kateri se obeta neusmiljen boj za vsak košček igrišča. Obe reprezentanci namreč gojita podoben slog igre, v katerem kraljujeta trdna obramba in hitri (pol)protinapadi.

"Za Slovenijo bo to najbolj pomembna tekma na evropskem prvenstvu. Če zmagamo, potem se bomo bržkone uvrstili v drugi del, kar je tudi naš primaren cilj, če izgubimo, potem ... V pripravljalnem obdobju smo veliko pozornosti namenili ravno tej tekmi in moramo jo dobiti za vsako ceno. Vsem nam je jasno, da bo izjemno zahtevna, predvsem zaradi psihološke obremenitve, a v preteklosti smo odigrali že veliko takšnih tekem in vemo kdo mora v teh trenutkih nase prevzeti največji del bremena," je pred uvodno tekmo dejal David Špiler.

"Norvežani igrajo hitro in nepredvidljivo, nevarni so praktično iz vseh položajev. Gojijo moderen slog igre, predvsem pa so nevarni iz bliskovitih nasprotnih protinapadov. Verjamem, da bomo izkoristili njihove pomanjkljivosti," je dejal Luka Žvižej. Izbranci švedskega strokovnjaka na norveški klopi Roberta Hedina v domovini resda niso tako priljubljeni kot njihove kolegice Linn-Kristin Riegelhuth, Kristine Lunde-Borgersen, Linn Jorum Sulland in druge, ki so svoj "božanski status" utrdile na nedavnem svetovnem prvenstvu v Braziliji, ko so v velikem finalu zanesljivo ugnale Francozinje, a to lahko spremenijo že po prvem odmevnejšem izidu. Norvežani so pred štirimi leti na domačih tleh skušali zasesti evropski vrh, na koncu pa se jim je načrt povsem izjalovil, zaključni turnir so končali na šestem mestu.

Pred začetkom evropskega turnirja v Srbiji so imeli visokoleteče načrte, od začetka priprav pa so ostali brez številnih najmočnejših orožij. Najprej so morali "pozabiti" na prvega vratarja Steinarja Egeja, nato na Kjetila Stranda, največji šok pa so doživeli po poškodbi stegenske mišice svojega zvezdnika in nekoč velikega upa mednarodnega rokometa Kristiana Kjellinga. Norvežani so na zadnjih pripravljalnih tekmah pred odhodom v Vršac dvakrat klonili proti Francozom. Prvič so v sloviti pariški dvorani Bercy izgubili z 29:35, drugič pa s 24:28. Najbolj se znašajo na obrambo 6-0 in hitre nasprotne napade, nosilci njihove igre pa so Börge Lund, Harvard Tvedten, Erlend Mamelund, Einar Riegelhuth Koren, Christoffer Rambo in Bjarte Myrhol.