Vse tri slovenske tekmovalke so danes na progi v italijanski prestolnici mode dobro nastopile, a je na koncu vseeno zmanjkala pika na i. Finale je bil namreč na dosegu rok, a se varovankam trenerja Vladimirja Korolkeviča znova ni izšlo za uvrstitev med najboljših šest.

V kvalifikacijah so Slovenke odtekle za tretje (Višnar), sedmo (Fabjan) in deseto mesto (Čebašek). Slednja je dobila zahtevno četrtfinalno skupino in se morala zadovoljiti s petim mestom. V drugi četrtfinalni skupini je Fabjanova na začetku iskala idealno linijo in dobro sledila tekmicam. Tekla je na četrtem mestu, po dveh minutah in pol pa se je skupaj s Finko Mona-Liso Malvalehto prebila v ospredje in se brez težav neposredno uvrstila v polfinale.

Višnarjeva je v kvalifikacijah nakazala, da je dobro pripravljena in je odločno začela tudi izločilni boj. Potegnila je na startu, potem se je ritem teka umiril. Blejka je tekla v ospredju, v ciljni ravnini pa je s palicami nerodno zapela ob smučko, izgubila veliko časa, tekmice so stekle mimo nje in se ni več mogla vmešati v boj za prvi dve mesti.

Polfinalni nastop se Fabjanovi ni izšel po željah. Na startu je prevzela vodstvo, narekovala ritem in ga na sredini teka pri poldrugi minuti še povečala. Dobro je zvozila zavoje, v ciljni ravnini pa so jih pošle moči. V cilj je pritekla na četrtem mestu, vendar je bila druga polfinalna skupina hitrejša in od možnosti, da se kot srečna poraženka le prebije v finale, ni bilo nič.

"Cilj vsake tekme je finale, ampak se danes žal ni izšlo. Čutila sem manjše posledice bolezni, ki sem jo prebolela po Touru, tako da me je preveč peklo v pljučih. Naredila sem maksimum, kar sem lahko za finale. Škoda, da je prišla vmes bolezen ravno takrat, ko sem prišla v pravo formo. Treba je gledati naprej, najprej na jutrišnjo tekmo in potem še na preostanek sezone," je po tekmi povedala Fabjanova.

V moški konkurenci, ki še vedno mineva brez pomlajene slovenske vrste, je bil najhitrejši norveški smučarski tekač Eirik Brandsdal pred Nemcem Josefom Wenzlom in Švedom Teodorjem Petersonom. V nedeljo bo v Milanu na sporedu še ekipna preizkušnja.