Gre za Elite 99, ki so ga Kudićevi pod imenom Maxicom Ing. ustanovili v začetku leta 2008. Že isto leto je podjetje ustvarilo več kot 12,7 milijona evrov prihodkov, ki jih je v naslednjem letu še potrojilo. Decembra leta 2009 pa se je Maxicom Ing. "poslovil" iz Kudićevega imperija, saj ga je kupil Elite 9 (že izbrisan) Tadeja Škrinjarja, lastnika kopice gradbenih podjetij. Podjetje se je nato večkrat preimenovalo, spreminjalo sedež, šele novembra lani pa pristalo v stečaju. Njegova zadnja lastnica (prek verige podjetij) in direktorica je bila Daniela Ibeska.

Ko je upraviteljica Elite 99 Milena Sisinger začela poizvedovati o preteklih poslih, računovodskih izkazih in sploh podatkih o podjetju, pa je naletela na slepo ulico. Neuspešna je bila tudi pri iskanju Ibeske oziroma sedeža podjetja. "Po pregledu podatkov o poslovanju stečajnega dolžnika iz javno dostopnih evidenc (bilance za leto 2010 sploh niso bile oddane, davčni obrazci se ne oddajajo) sem kot upraviteljica zaznala sum storitve kaznivega dejanja. Glede na razpoložljivo dokumentacijo, pridobljeno od Dursa, domnevam, da je v izogib odgovornosti za kaznivo dejanje osumljena Ibeska poslovno dokumentacijo uničila," je Sisingerjeva sporočila sodišču.

Zato je na policijsko upravo podala kazensko ovadbo in pristojnim organom predlagala, da najdejo in tudi zaslišijo odgovorno Ibesko, prek sodnih nalogov pa pridejo tudi do izginule poslovne dokumentacije. Le nekaj dni zatem so kriminalisti po vsej Sloveniji opravili več hišnih preiskav pri 13 fizičnih in 13 pravnih osebah, med drugim pri Elite 99.

Sisingerjeva včeraj ni razkrila, ali je med upniki Elite 99 tudi davčna uprava, opozorimo pa, da je ta v stečajnem postopku povezanega podjetja Amtel (prej Maxicom Gradnje) prijavila 4,6 milijona evrov terjatev, bržčas iz naslova DDV. Podjetje je na primer leta 2007 ustvarilo več kot pet milijonov evrov prometa, na drugi strani pa izstavilo prav toliko računov za storitve. Ko je bilo kasneje preprodano, preimenovano in poslano v stečaj, pa je davkarija ostala praznih rok, saj podjetje ni imelo premoženja. Po vsej verjetnosti je šlo v preostalih Kudićevih družbah za enak vzorec delovanja.

Kudić je sicer marca 2010 izstopil iz krovne družbe Maxicom, prek katere je deloval. Prenesel jo je na Ciper na podjetje Encilova Holdings, danes pa je Maxicom zanimivo v lasti Elite 99.

tomaz.modic@dnevnik.si