"Kar se tiče izraženih stališč glede novega zakona o centralni banki, se madžarska vlada z nekaterimi strinja in ne vidim nobenih ovir, da jih ne bi sprejeli," je v pogovoru za radio MR1 povedal Orban. "Kljub temu pa še vedno obstajajo točke, pri katerih se naša stališča še vedno precej razlikujejo," je Orbanove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v četrtek na Danskem dejal, da bo storil vse za to, da bo Madžarska spoštovala zakonodajo EU. Na Madžarskem je namreč 1. januarja v veljavo stopila nova ustava, ki po mnenju kritikov spodkopava neodvisnost ključnih državnih institucij ter omejuje volilni sistem in svobodo medijev. Tujina je bila do teh sprememb zelo kritična.

Evropska komisija je pred tem v sredo opozorila na sporne politične reforme na Madžarskem ter napovedala, da bodo komisarji 17. januarja odločali o sprožitvi postopka proti Budimpešti. Bruselj je Madžarski zagrozil tudi z ukrepi, ker ni sprejela učinkovitih ukrepov za znižanje proračunskega primanjkljaja. Če madžarska vlada ne bo zagotovila neodvisnosti centralne banke, so pod vprašajem tudi pogajanja o t.i. stand by aranžmaju. Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je po srečanju z madžarskim pogajalcem Tamasom Fellegijem v četrtek poudarila, da sklad ne bo začel pogovorov z Madžarsko o novem posojilnem paketu, dokler ta ne zagotovi makroekonomske stabilnosti in se uskladi z zahtevami EU.

Fellegi je po pogovorih poudaril, da Madžarska razume in se strinja s strokovnjaki IMF, da mora sprejeti politike, ki bodo okrepile zaupanje trgov, madžarsko gospodarstvo in madžarske institucije, s čimer bodo postavljeni temelji za vzdržno gospodarsko rast. Fellegi se bo prihodnji teden sestal tudi z evropskimi partnerji. Madžarski časnik Magyar Kozlony je medtem danes poročal, da namerava Orbanova vlada v javnem sektorju ukiniti več kot 6700 delovnih mest. Največ delovnih mest, več kot 2300, jih bodo ukinili v vladnih uradih. Vlada se je za krčenje števila zaposlenih odločila zato, ker namerava znižati proračunski primanjkljaj in zagotoviti učinkovito delovanje države. Ukrepi bodo začeli veljati najkasneje 18. januarja, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.