Razlika je v tem, da je 22-letni alpski smučar iz Anneberga na Salzburškem začel zmagovati že decembra in nadaljeval v tem slogu na prvih treh januarskih tekmah, zato navijači od njega pričakujejo, da bo podobno nadaljeval vsaj do konca prvega meseca v koledarskem letu, ki je bil v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu večkrat odločilen. V tej sezoni je nastopil na desetih tekmah od 16 in zbral 725 točk. Torej je v povprečju osvojil 72,5 točke na tekmo. Če bi upoštevali le tekme, na katerih je bil uvrščen, je številka še višja - 83,5 na tekmo. Petkrat je zmagal, še dvakrat se je uvrstil na zmagovalni oder, z izjemo enega odstopa pa ni bil nikoli slabši kot šesti.

Kako je, ko tekmovalec pride v zmagoviti tok, zna povedati ravno Kostelić, ki je lanskega januarja zmagal sedemkrat in si priboril neulovljivo prednost. Prvo v vrsti januarskih klasik v Wengnu je pričakal v slabšem položaju kot Hirscher letos. Imel je 504 točke. "Ko si v formi, kot je zdaj Hirscher, se počutiš, kot bi lebdel na valu uspeha. Gre za psihološko zadevo in prepričan sem, da Marcel občuti nekaj podobnega," je Ivica Kostelić svoje izkušnje iz lanske sezone apliciral na dosežke trenutno najbolj vročega imena v svetu alpskega smučanja. Prav Zagrebčan bo, kot kaže, Hirscherjev največji tekmec v boju za najbolj cenjeno lovoriko v alpskem smučanju. Po 16 tekmah od 45 zaostaja za 230 točk, njegova prednost pa je, da tekmuje tudi v hitrih disciplinah in kombinaciji. Glede na trenutno stanje ima realne možnosti za kaj podobnega še Aksel Lund Svindal, ki bo poskušal zaostanek (269 točk) nadoknaditi v hitrih disciplinah. "Pred približno dvema letoma sem rekel, da bo Marcel kandidat za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, če bo najboljši v tehničnih disciplinah. Prav to se zdaj dogaja. Vprašanje je le, ali lahko dominira skozi vso sezono," je dodal Kostelić, ki za zdaj raje govori o tekmecu, o branjenju naslova, ki ga je osvojil v minuli sezoni, pa ni gostobeseden.

Hirscher tekmuje izključno v slalomu in veleslalomu. Ko so ga pred časom vprašali, če se bo zavoljo boja za prvo mesto v skupnem seštevku lotil tudi hitrih disciplin, je dejal, da o tem ne razmišlja. Očitno ostaja pri tej odločitvi, kajti na startu ga ne bo niti na današnji superkombinaciji v Wengnu, kjer bo eden glavnih favoritov za sto točk Kostelić. Če bo Hirscher osvojil veliki kristalni globus, bo prvi specialist za tehnične discipline, ki mu bo to uspelo po Albertu Tombi. Italijan je bil najboljši v sezoni 1994/95, ko je bil tretji Jure Košir, prav tako specialist za slalom in veleslalom. Do konca januarja bosta na sporedu še dve kombinaciji, trije slalomi, trije smuki in dva superveleslaloma. Spored v mesecu, ki naj bi bil odločilen, je torej bolj na kožo pisan Kosteliću in Svindalu kot Hirscherju.