Res, da je le Rus Andrej Makoveev zadel vseh 20 tarč in se veselil prve zmage v svetovnem pokalu, toda to še ne pomeni strelske smole vse peterice. Fak (štiri zgrešene tarče), Simon Kočevar (pet), Klemen Bauer in Janez Marič (šest) ter Vasja Rupnik (osem) so imeli med vsemi reprezentancami, z izjemo nizozemske in srbske, najslabšo statistiko. Bili so daleč od tihe želje zadetih vsaj 18 tarč, kar je želel trener Uroš Velepec. Že podatek, da je bil Fak najvišje uvrščeni s štirimi minutami pribitka, Bauer (56. mesto) z 11. časom teka najvišje s šestimi, Rupnik pa z osmimi minutami pribitka, kaže, da so zares izstopali. Negativno. Lahko se le ironično tolažijo, da sta tovrstno statistiko nadgradila ugledna Ole Einar Bjoerndalen kot zmagovalec petih zgrešenih in Čeh Michal Slesingr s sedmimi.

Trener Tomaš Kos je na domači zemljici našel razlago. "Prihod na strelišče je bolj zahteven, kot je videti na pogled. Vsa peterica je prihajala na strelišče bolj zadihana od preostalih," je Kos našel bistvo. Srž pa nemara tiči tudi v preveliki želji po uspehu, s čimer zaradi prehitrega teka kazen pride na strelišču še toliko prej. Enako kot pri Bjoerndalnu, ki želi zmagovati, in Čehu, lačnemu domače pozornosti. "Enostavno nisem bil sproščen. Zavedam se, da sem imel priložnost, ker je večina zgrešila tudi veliko tarč. Zdaj se lahko le nadejam, da bom v sprintu bolj zbran," je potem, ko je zgrešil denimo zapored 16 in 17 tarčo dneva, pogled v prihodnost usmeril Jakov Fak.

"Tekmo moram hitro pozabiti," si je vtepal v glavo tudi Klemen Bauer. "V streljanju leže je šlo, stoje sem znova delal napake pri sproženju," je tarnal Ihanec, ki je bil sicer enako hiter kot zmagovalec Makoveev. "Klemen je bil z glavo premalo na tekmi," je tri zgrešene tarče na koncu tekme strelcev videl Kos. Odličen strelec Makoveev je razkril del mojstrovine. "Zame je bila to najbolj pomembna tekma. Zato sem se zbral, saj doslej nisem imel nobene dobre tekme v tej disciplini. Boril sem se vso tekmo in imel tudi srečo," je opisal Andrej Makoveev ter dodal, da streljanje vadijo na "suho" tudi vsak večer v hotelu, vsak dan brez izjeme.

"Tukajšnje strelišče je zelo zahtevno. Na strelišče vsak priteče z visokim srčnim utripom. In veter je malce nagajal. Vendar bi lahko tako kot Andrej zadel vsak," je ugotovil Viking Emil Hegle Svendsen, ki na vsaki tekmi kot vodilni v svetovnem pokalu v tej sezoni prejme še 500 evrov dodatka iz nagradnega sklada IBU. Novo upanje, da strelišče ni pokopališče sanj, bo v soboto na sprintu, že danes pa se bodo v tej disciplini pomerile biatlonke.