Potem ko je prvih deset dni tekmovanja preživel brez večjih težav, so se te na Stanovnika zgrnile v zadnjih dneh. Na deveti etapi je z motorjem vred padel v reko in izgubil veliko časa, da je dirkalnik spet usposobil. Prireditelji so mu naknadno sicer odšteli čas, ki ga je porabil za popravilo, tako da je imel pred deseto etapo 22. skupno izhodišče.

Preizkušnja od Iquiqueja do Arice v skupni dolžini 694 kilometrov pa je bila nato usodna za "puščavskega lisjaka". Po padcu je sicer nadaljeval vožnjo, ko pa se je ustavil, da bi pritrdil potno knjigo, motocikla ni več mogel zagnati. Po večurnem trudu je obupal, kmalu zatem pa so ga prireditelji morali odpeljati v bolnišnico, saj se je izkazalo, da si je pri padcu poškodoval stegensko mišico leve noge.

"Etapa je bila sprva spet bolj dolgočasna, šele pozneje na sipinah je postalo zanimivo in navigacijsko zahtevnejše. Tam sem imel dober občutek in sem lepo napredoval. Petdeset kilometrov pred ciljem hitrostne preizkušnje smo vozili po širokem, gladkem in trdem makadamu, kjer smo motocikle priganjali do končne hitrosti preko 150 kilometrov na uro. Naenkrat sem na levi strani zadel v manjšo skalo in grdo padel. Na motociklu sem skrivil krmilo, razbil navigacijske pripomočke in komoro zračnega filtra, mene pa je le malo bolela leva noga. Odpeljal sem naprej in čez nekaj časa ustavil, da bi pritrdil 'roadbook', potem pa motor ni več vžgal. Več ur sem ga poizkušal vžgati in preko satelitskega telefona klical mehanika in tovarniško ekipo, a mi niso znali pomagati," je dogajanje povzel Stanovnik in dodal: "Še dobro, da motor ni vžgal, saj mi je levo stegno zelo močno oteklo. Nato so me s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Razen strgane mišice na levi nogi je z menoj vse v redu in upam, da čim prej pridem domov."

Reli se bo danes nadaljeval s 598 km dolgo etapo od Arice do Arequipe.