Po navedbah vira francoske tiskovne agencije AFP Evropska komisija pripravlja tri opozorilna pisma Madžarski, povezana pa naj bi bila predvsem z zahtevami, da madžarske oblasti zagotovijo neodvisnost tamkajšnje centralne banke, sodstva in storitev varovanja podatkov. Komisija naj bi pisma v Budimpešto poslala prihodnji teden, pisna opozorila pa naj bi predstavljala prvi korak v okviru potencialno pravnih postopkov zoper vlado Viktorja Orbana.

Na Madžarskem je 1. januarja stopila v veljajo nova ustava, ki na novo ureja vrsto področij, med drugim centralno banko in javne finance, ustavno sodišče, organizacijo sodstva in državnega tožilstva in volilno zakonodajo. Ta področja so bila dodatno opredeljena s posebnimi zakoni, ki jih je v minulih mesecih, še posebej intenzivno pa decembra, potrjevala Orbanova parlamentarna večina. Ustava je tarča ostrih kritik tako doma kot v tujini. Zaradi zakona o centralni banki, ki naj bi spodkopal neodvisnost madžarske centralne banke, sta EU in Mednarodni denarni sklad (IMF) prekinila pogajanja z Madžarsko, ki si želi čim prej pridobiti previdnostno posojilo v višini med 15 in 20 milijard evrov.

Glavni madžarski pogajalec z IMF in EU Tamas Fellegi je sicer v ponedeljek v Washingtonu s predstavniki sklada znova začel pogovore, za 20. januar pa je določeno tudi njegovo srečanje z evropskim komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Ollijem Rehnom. Srečanje ne bo pomenilo začetka uradnih pogajanj. Madžarska vlada je sicer v minulih dneh ubrala bolj spravne korake. Orban je minuli konec tedna napovedal, da se je Madžarska pripravljena s predstavniki IMF o posojilu pogovarjati brez v naprej postavljenih pogojev, madžarski zunanji minister Janos Martonyi pa je v torek objavljenem pismu zapisal, da so pripravljeni razmisliti o spremembah zakonodaje, če bo potrebno.