Svet za medicinske raziskave je ugotovil, da je razdražljivost novorojenčkov popolnoma naravna. Kljub temu, da so otroci, hranjeni s formulo, morda videti bolj mirni in zadovoljni, pa znanstveniki zatrjujejo, da je mama še vedno najboljša. Starši naj bodo realistični kar zadeva pričakovanj glede njihovih otrok in naj se držijo dojenja, so dodali raziskovalci in povedali, da v prvih nekaj mesecih po porodu le tretjina mater ostane pri dojenju, čeprav strokovnjaki priporočajo, da se prve pol leta po rojstvu otroka izključno doji.

Največ žensk je kot razlog za prekinitev dojenja navedlo, da so imele občutek, da samo dojenje ''ne zadovolji njihovega otroka'', kar je znanstvenikom dalo vedeti, da starši razdražljivost dojemajo kot nekaj slabega. Temu nasprotno so razložili, da so dojenčki pač naravno nergaški. To je njihov edini način komunikacije in edini način sporočanja potreb svoji materi, nikakor pa ni to signal za alarm. Kot primer so navedli jok, ki ni značilen za lakoto, temveč utrujenost ali bolečino.

Kot so še povedali raziskovalci, ki so anketirali matere, ki dojijo, tiste, ki uporabljajo formulo in tiste, ki se poslužujejo obeh načinov hranjenja novorojenčka, so otroci, hranjeni s formulo pogosteje videti bolj mirni in spokojni pravzaprav le zato, ker so preveč nahranjeni. ''Otroci, hranjeni 'na stekleničko' so, ko kaže raziskava, le preveč nahranjeni in zato hitro postanejo predebeli. "Naše ugotovitve se v bistvu skladajo z ugotovitvami tudi v poznejših stadijih življenja. Ljudje v hrani iščejo uteho,'' so še razložili avtorji raziskave.