Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo celovško sodišče, sta Slovenca osumljena kaznivega dejanja uvoza in distribucije anabolikov v ZDA kot tudi pranja denarja. Obema na podlagi obtožnice s 3. marca 2010, ki jo je zanju izdalo okrožno sodišče v Massachusettsu v ZDA, očitajo, da sta med letoma 2000 in 2008 prodala več sto tisoč doz anabolikov. Na podlagi obtožnice je bil izdan tudi nalog za prijetje. Sodišče v Celovcu je za slovenska državljana za nedoločen čas tudi podaljšalo izročitveni pripor. Zakonca Karner sta se na odločitev sodišča pritožila. O njuni pritožbi na zadnji sodni instanci odloča višje deželno sodišče v Gradcu, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Odvetnik Karnerjevih v Celovcu Roland Grilc je današnjo odločitev sodišča v telefonskem pogovoru za STA označil kot "klečeplazniško". Če si ne bi stali nasproti ZDA in Avstrija, ampak Avstrija in kaka druga država, bi bila odločitev drugačna, je prepričan Grilc. Grilc meni, da Mihaela in Alenke Karner iz povsem formalnih razlogov ne bi smeli izročiti ZDA. Kot je pojasnil, ne gre za ista kazniva dejanja v ZDA in v Avstriji, poleg tega je po mnenju obrambe zadeva zastarala, sodišče pa tudi ni upoštevalo nesorazmernosti zagrožene kazni - v ZDA jima grozi do 40 let zapora, v Avstriji pa največ tri leta. Pri slednjem gre po mnenju Grilca tudi za kršenje človekovih pravic.

Po pritožbi obrambe na današnjo odločitev bo o zadevi sedaj odločalo višje sodišče v Gradcu, ki bo zadevo v obravnavo predvidoma prejelo čez mesec dni, celoten pritožbeni postopek pred tem sodiščem pa bi lahko po pričakovanjih Grilca trajal dva meseca. Končna odločitev o izročitvi Karnerjevih ZDA bo nato pri avstrijskem pravosodnem ministrstvu. Grilc je sicer mnenja, da bi sodišče moralo oprostiti vsaj Alenko Karner, ki v celotno zadevo naj ne bi bila vpletena. Pri odločitvi o izročitvi ZDA, kjer ji grozi do 40 let zapora, bi moralo med drugim upoštevati tudi dejstvo, da je mati mladoletnih otrok. Grilc tudi upa, da bo sodišče v Gradcu odločilo drugače kot celovško sodišče.

Zaslužila naj bi 38 milijonov evrov

Mihaela in Alenko Karner je avstrijska policija aretirala 27. decembra lani v okviru sodelovanja z ameriškimi in italijanskimi oblastmi zaradi domnevne prodaje dopinških preparatov prek interneta. Karnerjeva naj bi vodila mrežo preprodajalcev anaboličnih steroidov, z njihovo prodajo pa sta po ocenah avstrijske policije zaslužila okoli 38 milijonov evrov. V okviru mednarodne preiskave so preiskovalci ugotovili, da so bila kazniva dejanja spletne prodaje dopinških preparatov storjena v različnih delih sveta, vendar ne v Sloveniji. Slovenska policija Karnerjeva medtem preiskuje zaradi sumov davčne zatajitve in pranja denarja. Slovenija za njuno izročitev ni zaprosila, so pa to storile ZDA.