Tako imenovane počitnice first minute niso nekaj novega; tisti, ki so v preteklosti že izkoristili ugodnosti tovrstnih akcij, poznajo njihove prednosti. In katere so prednosti počitnic first minute? Prva, morda največja prednost je popust. Agencije ponujajo različno visoke popuste, vsekakor pa gre za priložnost, ki se kasneje ne ponovi. Tako nizko ceno dosegajo morda le še last minute akcije, toda ko izbiramo v zadnjem trenutku, imamo na voljo le ozek izbor destinacij. Ravno nasprotno pa je pri ponudbi first minute: v tem času je večina terminov in objektov še nezasedena in tako lahko v miru ter brez naglice izberemo za nas najbolj ugodno destinacijo.

Ne bo nam treba delati nezaželenih kompromisov ali pristati celo na idejo, da odidemo nekam, kamor si v resnici sploh ne želimo. Med drugim bomo prihranili veliko energije, saj nam nekaj tednov pred dopustom, ko vsi načrtujejo in množično obiskujejo turistične agencije, ne bo treba izgubljati živcev zaradi želene destinacije in termina, ki nam ga je tik pred nami nekdo zasedel. Če bomo turistično agencijo obiskali dovolj zgodaj, se nam bo svetovalno osebje lahko bistveno bolj posvetilo kot pa tik pred zdajci, ko je naval na agencije še posebno velik.

Ugodnejši plačilni pogoji

Res je, da agencije ponujajo obročno plačevanje skoraj za vse ponudbe, vendar se lahko pri zgodnji rezervaciji dogovorimo tako, da do odhoda poravnamo že celoten znesek. Ni lepšega od tega, da pridemo z dopusta z neobremenjenim bančnim računom in brezskrbno načrtujemo že naslednje počitnikovanje ali izlet. Zgodnja rezervacija pa prinaša ugodnosti tudi za tiste, ki se odločajo za potovanje, saj lahko na tak način dobijo najboljše sedeže na avtobusu in letalu.

Pri agenciji Palma poteka first minute akcija že vse od 15. novembra. Ponudba Poletnica, kot so poimenovali prvi krog akcije first minute, velja za počitnice v Sredozemlju, ki jih morate rezervirati do 15. januarja, za počitnice na Jadranu pa do 31. januarja.

"V Palmini Poletnici ali ponudbi ultra first minute za počitnice v Sredozemlju in na Jadranu zagotovimo najnižjo ceno Palminega poletnega oddiha," nam je povedala Nika Vrhovnik iz turistične agencije Palma in dodala, da gosti z najzgodnejšo rezervacijo prihranijo od 20 pa kar do 45 odstotkov v primerjavi s poletno kataloško ceno. Tako je lahko prihranek pri rezervaciji za dve osebi celo do 340 evrov. "S Poletnico tudi zagotavljamo, da cena izbranega počitniškega paketa ostaja najnižja vse do odhoda, v nasprotnem primeru denar oziroma razliko povrnemo," še dodaja Vrhovnikova.

Popust se z vsakim mesecem niža

Posebne popuste za zgodnjo prijavo pri Palmi ponujajo tudi za izlete in potovanja po Evropi in arabskih deželah. Če ne boste izkoristili ugodnosti Poletnice, boste kasneje še vedno lahko uveljavljali določene ugodnosti in še vedno precej visoke popuste. Za počitnice v Sredozemlju se drugi krog first minute s ponudbami začne 16. februarja in traja do 29. februarja. Naslednji rok prijave je 31. marec, zadnje popuste pa lahko izkoristite do 30. aprila, ki je zadnji rok prijave. Pri tem je treba vedeti, da se višina ugodnega popusta z vsakim mesecem niža.

Na destinacijah ob Jadranskem morju se drugi krog popustov first minute začne 1. februarja, traja pa različno dolgo, odvisno od hotelske hiše oziroma objekta. In kolikšno je tveganje pri tovrstni ponudbi? "Lahko bi rekli, da tveganj pri zgodnjih prijavah ni," trdi naša sogovornica. "Pri naši agenciji omogočamo do konca aprila zamenjavo aranžmaja v primeru, da se gost medtem odloči za oddih na drugi destinaciji ali v drugem terminu."

Da rizikov ni oziroma da se rezervacija v ničemer ne razlikuje od drugih rezervacij, razen v času do odhoda, in tako zanjo ni večjega tveganja, trdijo tudi pri agenciji Sonček, kjer svojim strankam priporočajo sklenitev zavarovanja odpovedi.

"To svetujemo pri vseh vrstah aranžmajev, vključno s tistimi tik pred zdajci," pravi direktor in solastnik turistične agencije Sonček Miro Primorac, "saj je najpogostejši razlog za odpoved potovanja nastop bolezni tik pred odhodom."

Vse več zgodnjih rezervacij

Pri Sončku so ponudbo first minute, ki so jo poimenovali Rana ura, zlata ura, začeli 6. decembra. Aranžmaje iz te ponudbe je možno uveljaviti do 31. januarja, a poudariti velja, da se pri večini hotelov popusti za zgodnje rezervacije nadaljujejo vse do konca marca, seveda pa so nižji in posledično prinašajo manjši prihranek. Popusti pri Sončku običajno znašajo od 12 do 20 odstotkov, ponekod pa tudi do 30 odstotkov. Tako boste na primer pri sedemdnevnih počitnicah na Hrvaškem prihranili tudi do 360 evrov na rezervacijo. V ponudbi first minute Sonček ponuja počitnice v Sloveniji in sosednji Hrvaški ter zajema tudi destinacije v Sredozemlju in eksotična potovanja. Ljudi, ki izkoristijo ugodnosti zgodnjih rezervacij, je iz leta v leto več, po drugi strani pa je tudi izbira destinacij vedno bolj bogata.

»V Sončku do konca decembra 2011 beležimo dvoštevilčno rast prodaje tovrstnih aranžmajev v primerjavi z enakim obdobjem predlani, kar dokazuje, da smo s ponudbo, konceptom, predvsem pa s korektnostjo ponudbe first minute prepričali stranke, da nam organizacijo počitnic zaupajo že tako zgodaj,« še dodaja Primorac.

Sistem drsečih cen

Medtem ko se vedno več agencij odloča za akcije first minute, so pri agenciji Oskar ubrali malce drugačen pristop. "Pri nas ne ponujamo klasičnih ponudb first minute, ampak smo lani prešli na sistem drsečih cen – podobno kot letalski prevozniki, tako da skoraj za vsa naša potovanja velja, da prej ko prideš, bolj ugodno ceno dobiš," pojasnjuje Boris Lepojić iz agencije Oskar in dodaja, da se je na novo uveden sistem lepo obnesel.

"Potniki dobijo ugodnejšo ceno, mi pa lahko zelo hitro zagotovimo potovanje in s tem omogočimo potniku kakovostno in zanesljivo načrtovanje njegovega prostega časa."

Zgodnja rezervacija prinaša določene ugodnosti tako za agencijo kot za posameznika, slednji se zanjo odloča predvsem zaradi zelo ugodne cene, zato ni čudno, da tovrstne akcije postajajo vedno bolj priljubljene. Morda edina slabost ponudbe first minute je ta, da nimajo vsi takšne službe, ki bi jim dopuščala načrtovanje dopusta tako zgodaj. Za tiste, ki pa si to lahko privoščijo, je to naravnost idealna priložnost, ki je ne gre izpustiti iz rok.