Poškodba, ki ste jo imeli, je precej redka.

Da. Zdravniška diagnoza je bila, da gre za natrgano prepono in ukleščen živec v njej. Bil sem pri strokovnjaku za tovrstne poškodbe v Berlinu, skušali so me ozdraviti s terapijami, a ni šlo. Dobil sem dvajset injekcij v petih dneh, bil na masažah in elektrostimulacijah, a ni bilo nič bolje, zato je bila operacija edini izhod. Na žalost je sočasno pomenila, da je konec mojih želja, da bi vendarle lahko nastopil na EP v Srbiji.

Kako je potekala operacija?

Pod narkozo, trajala pa je dobro uro in je dobro uspela. Ko sem se zbudil po operaciji, sem takoj začutil, da takšne bolečine, kot je bila pred njo, ni več. Tudi postoperativna bolečina je nato počasi izginjala in iz dneva v dan je bilo bolje.

Kdaj vas lahko znova pričakujemo na treningih in rokometnih igriščih?

Računam, da bi bil konec tega meseca ali na začetku februarja že pripravljen za vrnitev na igrišče, seveda pa ne tudi za največje napore. Prve dneve po operaciji razen masaž in hlajenja rane z ledom nisem smel delati ničesar drugega, kajti rana se je morala najprej zaceliti. Dobil sem program okrevanja, ki je precej naporen. Seveda se ga držim in posledično napredujem iz dneva v dan.

V slovenski reprezentanci bo na EP kar sedem debitantov na velikih tekmovanjih. Ali obstaja nevarnost, da bi debitanti klonili pod psihološkim pritiskom?

Pritisk seveda vedno obstaja, a je lahko tudi pozitiven. Vsak igralec se mora enkrat navaditi na igranje pod pritiskom, ne verjamem pa, da bi lahko kdor koli od igralcev pregorel. Tudi pri starejših igralcih je vedno nekaj pritiska in treme, tokrat pa ga bo še malce več zaradi pomembnosti tekmovanja in velikega števila slovenskih navijačev. Toda na igrišču 40 x 20 metrov se vedno pokaže, kdo je pravi. In fantje so že velikokrat pokazali in dokazali, da znajo igrati dober rokomet. Zato ne dvomim, da kdo ne bi pokazal svoje kakovosti.

Na zunanjih položajih poleg vas manjkata še Nenad Bilbija in Boštjan Kavaš. Je mladost komaj 20-letnega Mačkovška in le tri leta starejšega Dolenca lahko prednost ali slabost?

Oboje, a narediti moramo vse, da bo to prednost v igri reprezentance Slovenije. Biti moramo optimisti, kajti dolgoročno gledano imamo zelo kakovostno reprezentanco. Ali je že v tem trenutku sposobna za dobre dosežke, pa je seveda drugo vprašanje, na katerega bo vsaj delni odgovor prinesla že Srbija. Sedanji igralski kader ima kakovost, znanje in je vreden zaupanja, zato upam, da bo že na tem tekmovanju pokazal svoj pravi obraz. Vsaj z odnosom, kakovostjo in podobnimi zadevami, če pa tudi z rezultatom, bomo vsi še toliko bolj zadovoljni.

Za napredovanje v drugi del EP potrebuje Slovenija vsaj eno zmago na treh tekmah proti Norveški, Hrvaški in Islandiji. Katera reprezentanca bi lahko bila slovenska "žrtev"?

Napovedi so vedno nehvaležna zadeva, a vsaj na papirju naj bi imeli največ možnosti proti oslabljeni Norveški. Toda po drugi strani Slovenija seveda ni v položaju, ko bi lahko kar koli izbirala. Verjamem, da bodo fantje že na uvodni tekmi proti Norvežanom odločno šli na zmago, prav tako tudi na drugi in tretji - ne glede na izide predhodne oziroma predhodnih. Ob morebitnem začetnem uspehu proti Norveški bi lahko na naslednjih tekmah zaigrali še bolj sproščeno in morebiti bi nam uspelo doseči še kaj več.