Odločitev je pričakovana, kajti že minuli teden je bilo veliko govora, da se bodo lisičke letos spuščale po podkorenski strmini. Informacije so hitro zaokrožile, zato je nekaj ekip pod Vitrancem že treniralo. Tudi slovenska. Včeraj so v Kranjski Gori od sedmih do devetih zjutraj vadili Tina Maze, Ilka Štuhec, Ana Drev, Katarina Lavtar ter člana moške ekipe Janez Jazbec in Matic Skube, ki bosta izkušnje s strmine poskušala unovčiti na pokalu Vitranc 10. in 11. marca.

"Morda bi kdo rekel, da bi bilo lažje vse skupaj odpovedati, ampak se ne predajamo. Želeli smo narediti nekaj dobrega za smučanje, še posebno potem, ko smo lani vložili toliko truda, a morali tekmovanje vseeno odpovedati. To je pustilo velik minus. Nadaljnjih odpovedi si ne želimo in ne smemo več privoščiti. Dejali smo, da gremo 100-odstotno v organizacijo, in to je ta trenutek možno le v Kranjski Gori," je včeraj dejal Srečko Vilar, direktor športnega centra Pohorje in generalni sekretar Zlate lisice.

Kranjskogorčani so Mariborčane sprejeli odprtih rok. S tem imajo izkušnje, kajti Zlata Lisica bo pod Julijskimi Alpami gostovala petič, nazadnje je leta 2007. V Kranjski Gori težav s snegom ni. "Organizatorjem je nedvomno težko, ker so morali preseliti tekmovanje, a selitev ne bo dosti spremenila. Tekma ostaja na koledarju FIS, proga pa je skoraj povsem nared. Snega je dovolj, treba ga je le še utrditi. Drugi teden pričakujemo še ohladitev, tako da bomo naredili vse za kakovostno izpeljavo tekme," je generalni sekretar pokala Vitranc Srečko Medven kolegom iz Maribora podal roko. Kot je pojasnil Vilar, bo odpadel zabavni program (javno žrebanje številk in koncerti), ker bodo morali še nekaj truda vložiti v pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj na upravni enoti Jesenice. Organizatorji razmišljajo, da bi bil ogled tekem brezplačen.

Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja, je dejal, da je bila selitev v Kranjsko Goro edina možna rešitev. "Z direktorjem svetovnega pokala za ženske pri FIS Atlejem Skaardalom smo se dogovorili, da tekma ostane v Sloveniji. Dvanajstega januarja bi morali imeti snežno kontrolo, ampak v teh razmerah se nismo mogli zanašati na vreme. Za ustrezno pripravo proge potrebujemo vsaj pet dni in časa je premalo. Kranjskogorčani so polni izkušenj, njihova proga pa je že zdaj skoraj optimalno pripravljena," je povedal Bedrač. Proračun ostaja enak, kot če bi bila tekma v Mariboru, znašal pa naj bi 1,1 milijona evrov.