Posel cveti. Posamezniki, ki bi v desetih letih zaslužili vrtoglavih 40 milijonov evrov ali podobno visoke zneske, kot je uspelo zakoncema Karner, so sicer redki. Mnogo več pa je mišičnjakov, ki sami uporabljajo prepovedane snovi, hkrati pa z njimi zalagajo še nekaj svojih sledilcev, ki občudujoče zrejo v telo svojega idola in mu zaupajo tako načrtovanje treningov in prehrane kot tudi oskrbo z nedovoljenimi pripravki za hiter doseg cilja. Instant mišice s pomočjo steroidov namreč rastejo kot jurčki po dežju.

Čeprav slovenska zakonodaja prepovedane snovi v športu že od leta 2008 enači s prepovedanimi drogami in njihovo razpečevanje tudi enako kaznuje, predstavljajo zaseženi steroidi in drugi prepovedani pripravki majhen delež vseh zaseženih prepovedanih snovi. Policisti so lani zaradi preprodaje, proizvodnje in drugih nelegalnih dejavnosti mamil našteli 1853 kaznivih dejanj, zaradi trgovanja z nedovoljenimi snovmi v športu pa so opravili 23 aretacij. "Največ primerov, tako po številu obravnavanih zadev kot tudi količinsko, je bilo zaseženih anaboličnih androgenov (steroidov, op.p.). Glede na dosedanje izkušnje se take snovi dobavljajo na podlagi internetnih naročil s pomočjo tako imenovanih hitrih pošt ali pa se za tihotapljenje snovi uporabljajo ustaljeni tihotapski kanali. Policija spremlja situacijo na terenu in izvaja ustrezne operativne ukrepe. Občasno prejme obvestila, tudi anonimna, ki se nanašajo na prodajo prek spletnih strani, vendar se večina informacij nanaša na druga področja," pojasnjujejo na generalni policijski upravi. Dodajajo, da policisti sodelujejo tudi s tržnim inšpektoratom in carino, ki večino steroidov najde na brniškem letališču.

Fitnes zveza: nadzor je slab!

Dušan Gerlovič, predsednik Fitnes zveze Slovenije (FZS), ocenjuje, da je nadzor nad preprodajo steroidov pomanjkljiv. "Globalno gledano vso zadevo vodi kapital. Če se osredotočimo na Slovenijo, lahko rečemo, da je nadzor nad trgom prepovedanih snovi v športu slab. Na zvezi opozarjamo ministrstvo za šolstvo in šport ter različne inšpekcije, vendar ugotavljamo, da so pristojne službe naredile premalo," je jasen Gerlovič.

(Več v tiskani izdaji Nedeljskega)