Predstavniki organizacijskega komiteja tekmovanja za 48. Zlato lisico so danes le priznali premoč naravi in obelodanili, da so zaradi pomanjkanja snega primorani tekmovanje že petič prestaviti v Kranjsko goro. Pohorje je te dni povsem zeleno, nekaj snežne odeje je le na višje ležečih strminah, medtem ko na snežnem stadionu, torej spodnjem delu tekmovalne proge in ciljnem izteku, ni niti krpice snega. Sicer smučišča na gorenjskem prizorišču upravlja podjetje RTC žičnice Kranjska gora, ki je v delni lasti Športnega centra Pohorje.

"Kot ste danes najbrž že izvedeli s strani Mednarodne smučarske zveze, smo bili primorani tekmovanje prestaviti v Kranjsko goro. Morda bi kdo rekel, da bi bilo lažje vse skupaj odpovedati, ampak se ne predajamo. Želeli smo narediti nekaj dobrega za 'smučarijo', še posebej potem, ko smo lani vložili toliko truda, a potem morali vseeno tekmovanje odpovedati. To je pustilo velik minus pri organizatorjih in nadaljnjih odpovedi si ne želimo in ne smemo več privoščiti. Dejali smo, da gremo 100-odstotno v organizacijo in to je ta trenutek možno le v Kranjski gori," je na današnji novinarski konferenci pod snežnim stadionom v Mariboru povedal Srečko Vilar, direktor športnega centra Pohorje in generalni sekretar Zlate lisice. Organizatorji imajo sicer s Fisom pogodbe o izvedbi tekmovanja Zlate lisice podpisane vse do leta 2016.

Srečko Medven, generalni sekretar pokala Vitranc in zdaj desna roka mariborskih organizatorjev, je potrdil, da je proga v Kranjski gori že nared in da je precej reprezentanc, takoj ko se je začelo govoriti o selitvi tekme na Gorenjsko, na progi že treniralo. "Organizatorjem je nedvomno težko, ko so morali preseliti tekmovanje, a selitev ne bo dosti spremenila. Tekma ostaja v koledarju Fis, proga pa je skoraj povsem nared. Snega je dovolj, progo je potrebno le še utrditi. Drugi teden pričakujemo še ohladitev, tako da bomo naredili vse za kakovostno izpeljavo tekme," je dejal Medven.

Tokrat gre za že peto selitev Zlate lisice v Kranjsko goro, nazadnje so Gorenjci lisičke sprejeli leta 2007. Prireditelji ostajajo isti kot bi bili v Mariboru, Kranjska gora zagotavlja le progo. "Danes ob 18. uri imamo še sestanek organizacijskega odbora, kjer bomo določili katere ekipe se bodo selile v Kranjsko goro. Nekaj truda bomo morali vložiti v pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj na upravni enoti Jesenice, zaradi tega bo tudi odpadel zabavni program, torej javno žrebanje startnih številk in koncerti, organizatorji pa razmišljamo, da bi obiskovalcem ogled tekem omogočili brezplačno," je še dodal Vilar.

Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja, je dejal, da je bila selitev v Kranjsko goro edina možna rešitev. "Z direktorjem svetovnega pokala za ženske pri Fis Atlejem Skaardalom smo se dogovorili, da tekma ostane v Sloveniji, da jo preselimo v Kranjsko goro. 12. januarja bi morali imeti snežno kontrolo, ampak v teh razmerah se nismo mogli zanašati na vreme. Za ustrezno pripravo proge potrebujemo vsaj pet dni in časa je premalo. Kranjskogorčani so polni izkušenj, njihova proga pa je že zdaj skoraj optimalno pripravljena," je povedal Bedrač.

Program tekmovanja, proračun ostaja enak kot pa če bi bila tekma v Mariboru, znašal pa naj bi 1,1 milinona evrov, sicer ostaja nespremenjen. V soboto bo na sporedu veleslalom s prvo vožnjo ob 10. uri in drugo ob 13.15, nedeljski slalom se bo začel ob 9.15, druga vožnja bo sledila ob 12.30. Veleslalomska proga bo nekoliko krajša kot moška, medtem ko slalom ostaja nespremenjen in bo takšen kot na pokalu Vitranc.