"Slika s tekme se mi ni zdela obscena, vendar ni prijetno," je komentirala Vibeke Skofterud, ki je bila, razumljivo, dlje v planu kot bolj glasni protestnici tekaškega striptisa Bjoergenova in Johaugova. Hitro preoblačenje je osnova za ohranjanje zdravja. Že v Toblachu so organizatorji v cilju morali na zahtevo FIS postaviti poseben šotor - za preoblačenje tekačic.

Vročo temo je med Tourom sprožila tudi nova antidopinška lista prepovedanih substanc. Svetovna antidopinška agencija WADA nanjo namreč ni več uvrstila zdravila za astmo symbicort, ki ga uporablja tudi Marit Bjoergen. To temo je lani na svetovnem prvenstvu v Oslu kot vročo temo vrgla novinarjem pod nos Petra Majdič, kar se je potem kot vroča debata vleklo celotno prvenstvo. Zdaj, ko v karavani ni Petre, so si novinarji sposodili izjavo Kowalczykove, da je njena "pljučna zmogljivost pol odstotka pod mejo zakonite medicinske uporabe Marit Bjoergen". Seveda so se hitro našli "eksperti" z nasveti, da Kowalcykova to zdravilo symbicort lahko uporablja, pa bo še vedno "čista kot sneg", kot je antidopinški slogan FIS, tudi močno izpostavljen v tekih. Na vprašanje novinarjev, ali bo zdaj Kowalczykova testirala zdravila, da si bo povečala pljučno kapaciteto, jim je pribila, da jih to nič ne briga.

Vloga zveznikov ni vedno lahka. Med Tourom so v norveškem opravljivem tedniku na široko razbobnali nov norveški super par, tesne stike Pettra Northuga z norveško zvezdnico zabavne scene Aylar Dianati Lie. Northug naj bi pred božičnimi prazniki živel z njo v Trondheimu. V Northugovem štabu so se trudili zanikati zvezo, tudi z grožnjo tožb. Sicer ne bi bilo nič neprijetnega za Pettra, saj je princesa Diana silno lepa punca, iranskih korenin. Nerodno za ugled dobrega fanta je predvsem to, da je pod tem vzdevkom začela kariero v filmih za odrasle. Tema je bila vroča v dneh, ko je Northug med potjo iz Cortine v Toblach doživel odločilni poraz proti Dariu Cologni. Northuga in Aylar Lie so videli skupaj prav v dneh, ko se je že po eni zmagi poslovil z Rogle, ker naj bi ga klicala mama, da naj se čim prej vrne domov, da se obrije in ostriže. Je 26-letnik, ki je rojstni dan praznoval prav na dan svetih treh kraljev, ubogal mamo ali Aylar Lie?

Slab dan Northuga med Cortino in Toblachom so sicer kot napako nase prevzeli tudi serviserji. Norvežan naj bi imel slabše smuči kot junak Toura Dario Cologna. "V 99 odstotkih tekem ima vsaj tako dobre smuči kot konkurenca. Tokrat ni bilo tako," je priznal šef trenerjev Trond Nystad. Northug je potem še najtežjo lekcijo dobil v zaključnem klancu, ko ga je v boju za drugo mesto premagal največji rival - Šved Marcus Hellner. Priprava smuči iz Northugovega primera torej ni bila tegoba le slovenskega tabora, pač pa tudi drugih. Vse naše tekačice so tožile, da za klasično tehniko niso imele konkurenčnih smuči s podlago, ki se ne maže s klistri in voski za oprijem. "Po tekmi v Oberstdorfu sem jih sicer dobila, vendar sem bila že na poti domov," je pripomnila Katja Višnar. Mimogrede, je edina, ki bi lahko "podedovala" kakšne smuči od Petre Majdič, a jih ni. Dario Cologna po Touru ni pozabil prehvaliti, da se je njegova spremljevalna ekipa (z Gianluco Marcolinijem) tudi logistično znašla bolje kot lani.

Prav v logistiki pa tiči del uspeha. Kanadčani se med prizorišči prevažajo z avtobusom, tako kot kolesarske ekipe. Pa so bili na Touru le trije, izkupiček pa četrto mesto Davon Kershawa in 12. Alexa Harveya. Da se Kanadčani znajdejo, se je videlo že na Rogli. S Pohorja v Zreče so uporabili kar avtostop. "Potrebujemo hitri prevoz v dolino, ker imamo še danes let z letalom proti Davosu, kjer je naša božična baza za Tour," je bila prošnja tekačev, ki sta skočila v avto kot v sankaški bob. Pogovor je potem stekel o petih tekačih in treh tekačicah, ki sta jih spremljala le serviserja in trener. Večje spremljevalne ekipe si ne morejo privoščiti. Na Tour sploh ne. "Vse veliko stane. Že za letalske karte gre velik del proračuna," je razlagal starejši, a številke ni vedel. Potem jih je zanimalo, kaj dela Petra Majdič, zakaj imamo samo odlične tekačice, kje so tekači, koliko mladih teče... Ob vprašanju, kakšen status imata svetovna prvaka v sprintu štafet iz Osla Devon Kershaw in Alex Harvey, pa sta se le zasmejala: "To sva midva."