Glede na to, da je sezona olimpijska, bo spremljanje najboljših kitajskih igralcev v Evropi v tej sezoni mogoče prešteti na prste ene roke. Najverjetnejše jih bo mogoče videti le dvakrat, in sicer v Velenju ter konec marca na svetovnem ekipnem prvenstvu v Dortmundu. Kot je bila v preteklosti navada, se bodo bržčas tudi letos zaprli za trening ter prišli na največjo tekmovanje na svetu po najžlahtnejša odličja.

"Za zdaj imamo prijavljenih 363 igralcev in igralk iz 48 držav, kar je rekord. Veseli nas, da bo naš najboljši igralec Bojan Tokič, ki je močno napredoval na svetovni lestvici (trenutno je 26. - op. p.), eden od višjih nosilcev, da bo morda dosegel nov lep uspeh. Novost je ta, da bomo letos organizirali tudi mladinski turnir, ki bo na sporedu takoj po članskem," je uvodoma pojasnil direktor velenjskega turnirja Boris Horvat.

Predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije Marjan Hribar je pojasnil, da je za slovenski namizni tenis izjemnega pomena, da organizira tako močan turnir. "Živimo v obdobju, ko je težko organizirati tako velike športne dogodke. Lani smo se prepričali, kako pomembno je, da je domači igralec v igri za najvišja mesta skoraj do konca turnirja. Upam, da bo Tokiču, po čigar zaslugi se v Sloveniji o namiznem tenisu govori veliko, uspešen tudi letos," je dejal predsednik.

Direktor Rdeče dvorane Marjan Klepec je pri 13. izvedbi najmočnejšega namiznoteniškega turnirja v Sloveniji, katerega proračun bo nekoliko manjši kot lani (okoli 260.000 evrov), že toliko vpet v dogajanje, da je postal že pravi strokovnjak za svetovni namizni tenis. "Nekatere stvari so se bistveno spremenile. Težko je pripeljati sponzorje, ki se praktično ne morejo opaziti na vidnih mestih. Pred kratkim je Velenje gostilo evropsko prvenstvo v krosu, od katerega bomo poskušali k nam prenesti nekatere pozitivne smernice. Naš glavni argument je, da bo finale spremljalo vsaj 20 milijonov ljudi," je povedal Marjan Klepec. Alfred Vodušek je v imenu velenjskega kluba, ki ima neprecenljiv delež pri organizaciji namiznoteniškega spektakla, pojasnil, da je sodelovanje z NTZS dobro, da pa ne bi imel nič proti, če bi bilo v obliki pomoči še boljše.

"Naš glavni up bo Bojan Tokič. Vsi bomo naredili vse, da doseže čim vidnejši uspeh, česar je nedvomno sposoben. Na turnir sem poklical igralce, na katere strokovni svet zveze in jaz kot selektor računam, da bi lahko v prihodnosti naredili odmeven rezultat," je pojasnil moški selektor Bojan Rak, članska selektorica Vesna Ojsteršek Drnovšek pa je pojasnila: "Po lanskem evropskem prvenstvu sem se odločila, da bom reprezentanco pomladila. Zato imamo nekoliko večja pričakovanja v konkurenci do 21 let. Naša realnost je takšna, da je velenjski turnir poslastica za obiskovalce, medtem ko se lahko mi veselimo vsakega dobljenega niza."