Za izvolitev bi namreč poleg podpore poslancev Pozitivne Slovenije in SD (skupaj 38 poslancev) potreboval še vseh šest glasov poslancev DeSUS in glasova poslancev manjšin. Stranka upokojencev se bo o podpori Jankoviću odločala danes, predstavnika manjšin pa sta že večkrat poudarila, da ne želita biti jeziček na tehtnici.

Razlog za včerajšnjo odločitev so po besedah prvaka Državljanske liste Gregorja Viranta prevelika programska razhajanja med njihovo stranko in Pozitivno Slovenijo, prav tako pa v DL menijo, da svojih programskih točk v Jankovićevi koaliciji ne bi mogli uresničiti. Koalicijska pogodba ima po Virantovih besedah veliko hibo, to pa je pomanjkanje koncepta. "V veliki meri je nastajala kot seštevek pripomb drugih pogajalskih skupin, pogrešali pa smo koncept, ki bi ga zagovarjala Pozitivna Slovenija." Ali kot je Viranta dopolnil podpredsednik stranke Janez Šušteršič: največja stranka je dala najmanjši input v to pogodbo – njihov vložek je bil na ravni treh strani, nato pa so bolj usklajevali pogajanja med ostalimi. "Očitno je bil cilj teh pogajanj, da se v pogodbo napiše vse, kar je potrebno za to, da mi s teh pogajanj ne bomo odšli in to nas na vsebinski ravni ni dovolj prepričalo," je dejal Šušteršič.

Kot ključna vsebinska vprašanja, ki njihove stranke niso prepričala, pa navedel področje davčnih razbremenitev, kjer so nekateri pogajalci ponovno izpostavljali nujni dvig davka na dodano vrednost, precej različni so pogledi na vsebino pokojninske in zdravstvene reforme...

Izid včerajšnjega glasovanja je po Virantovih besedah potrdil, da ugibanja o neenotnosti v stranki in poslanski skupini ne držijo, prepričan pa je tudi, da nihče od njihovih osmih poslancev jutri Jankovića ne bo podprl. Prav tako po njegovih besedah ni možnosti, da bi se v stranki premislili in Jankovića v morebitnem drugem krogu, če temu jutri v parlamentu ne bo uspelo zbrati potrebnega števila glasov, podprli.

Na očitke, ki se pojavljajo v delu javnosti, da ne spoštujejo volje volilcev, je Virant včeraj odgovoril, da volilni rezultat, ki ga je dosegla Pozitivna Slovenija, drugih strank ne zavezuje, da bi vstopile v Jankovićevo koalicijo. Zavrnil je tudi očitke, da je Državljanska lista zavlekla oblikovanje vlade. S pobudo o vladi narodne enotnosti, ki jo v prihodnje ne bodo več oživljali, so po njegovih besedah prišli v trenutku, ko postopka oblikovanja vlade niso zavlačevali. Ni pa DL odgovorna za to, kdaj bo vlada sestavljena. "Ta odgovornost je porazdeljena v skladu z volilnim izidom in mi imamo v parlamentu osem glasov," je dejal Virant.

O možnosti, da bi vstopili v Janševo koalicijo, člani sveta Državljanske liste včeraj niso odločali, saj bodo najprej počakali, ali bo predlagani mandatar jutri izvoljen in se bodo nato odločali o nadaljnjih korakih. Če bo Janković dobil večino glasov v parlamentu, DL v njegovi koaliciji sicer ne bo, bo pa konstruktivno sodelovala pri vseh tistih zadevah, o katerih se s Pozitivno Slovenijo strinjajo. Če Janković ne bo uspel, pa bodo po Virantovih besedah sprejeli povabilo na nadaljevanje pogovorov o desnosredinski koaliciji, če bodo takšno povabilo dobili. Na svetu stranke se bodo nato odločali o vstopu v morebitno drugo koalicijo.

Prvak DL se strinja, da sta najbolj realni opciji, da postane mandatar bodisi Janković bodisi Janša. Seštevek poslanskih mest pa pokaže, da imajo tudi SDS, NSi, SLS in DL skupaj le 44 poslanskih glasov. Če izjava poslancev manjšin o tem, da ne želita biti jezička na tehtnici, velja tudi za Janševo koalicijo, bi torej prvak SDS v koaliciji nujno potreboval še DeSUS, kar bi pomenilo, da bi bilo v njej kar pet strank.

Je torej možno, da bo včerajšnja odločitev DL privedla do predčasnih volitev? "Ne bi želeli, da se glede na naših osem glasov, ki jih imamo v državnem zboru, na nas nalaga prevelika odgovornost," je dejal Virant, ki meni, da do predčasnih volitev ne bo prišlo. "Nihče si ne želi predčasnih volitev. Storili bomo vse, da do njih ne pride," je poudaril.