Po petih kolajnah na mladinskih svetovnih prvenstvih in prvi članski lani na ekipni tekmi, je 30. avgusta 2011 v Almatiju v Kazahstanu dosegel tudi prvo zmago na tekmah poletne velike nagrade, v svetovnem pokalu pa je najboljši dosežek osmo mesto decembra lani v Engelbergu.

Ocena prve tretjine sezone, v kateri ste s sto osvojenimi točkami na 25. mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala?

Manjka mi stabilnosti, da bi na vseh tekmah dobil točke. Ocena dosedanjega dela je prav dobro, če bo šlo tako naprej, bo super.

Kako boste poskrbeli za stabilnost?

Za vsak skok se bom moral bolj zbrati, kot sem se doslej. Vse skupaj moram poenostaviti, ne pa preizkušati kopice stvari, kot sem jih doslej.

Primerjava z lansko sezono, ko ste potrebovali nekaj več časa, da ste vžgali motorje in ste začeli osvajati točke šele v Engelbergu?

Lani sem imel toliko točk, kot jim imam letos, šele pred finalom na letalnici v Planici. Letos je precej bolje, najbolj sem vesel, da sem vsako sezono malo boljši. To je tisto, kar me žene naprej in kar trenutno najbolj potrebujem.

Uvrstitev kariere v svetovnem pokalu je osmo mesto s tekme decembra lani v Engelbergu.

Letos sem si za glavni cilj zadal čim več uvrstitev do 15. mesta, zraven pa na kakšni tekmi še med deset, kjer sem bil že dvakrat. To je super, a cilji zato niso višji. Vse je odvisno le od mojih skokov. Če bom skakal daleč, bom uvrščen zelo visoko. Na pladnju imam vse možnosti, da načrte uresničim, morda celo presežem.

Pravite, da najraje skačete v težkih razmerah, ko sneži.

Zelo rad skačem v snegu, najboljši izid kariere sem dosegel v snegu v Engelbergu, sem skakalec za ekstremne razmere.

Ali je bila kolajna na ekipni tekmi lani na svetovnem prvenstvu v Oslu prelomnica v vaši karieri?

Da. Gre za člansko svetovno prvenstvo, na katerem sem dobil dokončno potrditev, da sem sposoben za najvišje dosežke in da imamo za seboj pravo moštvo. Če dobro delamo, smo lahko vselej v vrhu. Z dobrim delom je mogoče, zdaj mi je lažje.

Ko ste bili lani član reprezentance A, ki jo je vodil Matjaž Zupan, ste delali po programu sedanjega selektorja Gorana Janusa, ki je tedaj vodil reprezentanco B.

Z Janusom delam že tretjo sezono. Z načinom treninga sem zadovoljen in mi zelo ustreza. Gleda na to, kako smo delali prej v reprezentanci B, tudi zdaj, ko vodi reprezentanco A, ni velikih sprememb. Vsako leto sem boljši, skačem dlje in sem vedno bližje najboljšim. To je tisto, kar zahtevam od sebe in trenerja, ki mi pri tem predvsem pomaga.

Torej kot tekmovalec sploh niste občutili zamenjave selektorja Matjaža Zupana z Janusom?

Nisem. Sploh pa nisem bil med tistimi, ki bi menjali glavnega trenerja.

Pred letošnjo sezono ste veliko trenirali takrat, ko je vam je pihal veter v hrbet, s čimer ste nadgradili moč v nogah.

Letos smo kar 80 odstotkov skokov naredili v težkih pogojih z vetrom v hrbet. Jaz sem bil prisiljen, da se temu prilagodim. To je kamenček v mozaiku v mojem uspehu. Trenerji so dobro naštudirali, kaj bo najbolj pripomoglo k uspehom.

Pred lansko sezono ste shujšali šest kilogramov. Kako ste se letos spopadli z idealno težo?

Letos je bilo veliko lažje. Poleti in pred zimo mi ni bilo treba hujšati, ampak sem se lahko za isto dolžino smuči zredil za dober kilogram. S sedanjo težo se počutim odlično. Ko z opremo stopim na tehtnico, pokaže 68,2 kilograma, oprema sicer tehta 3,5 kilograma. Glede teže je bil letošnji start v sezono veliko boljši kot lani, ko sem zaradi hitrega hujšanja izgubil tudi veliko mišične mase. Zato sem bil večji del sezone lačen, bolan, skurjen, brez energije, počutil sem se izžet kot cunja. Skoki so bili brez dinamita v nogah, letos pa sem malo boljši, ker imam več moči.

Torej ni več tako brutalno kot lani, ko ste nekaj časa jedli le solato?

Lani sem dva meseca jedel samo solato, včasih pa še te ne.

Kolikšna je količina hrane, ki jo zaužijete na dan?

Takšna kot pri povprečnem Slovencu, razlika je v tem, da veliko treniram in s tem pokurim precej več kalorij. Moja prehrana je povsem normalna, jem tudi sladkarije, le poraba je večja.

Posebnež ste tudi po tem, da morate živeti brez vranice. Izgubili ste jo pri enajstih letih ob padcu na treningu v Beljaku.

Tedaj sem imel srečo, da je bila v bližini bolnišnica, sicer bi izkrvavel. To, da nimam vranice, me ne ovira. Ko sem prišel iz bolnice, so mi zdravniki napovedali, da se nikoli več ne bom mogel ukvarjati s športom, a jim z uspehi dokazujem, da so se na mojem primeru zmotili.

Znani ste tudi po tem, da ne spijte niti kapljice alkohola niti ob največjih uspehih, ko osvajate kolajne.

V družini tudi ob največjih uspehih in praznikih nismo nikoli nazdravljali z alkoholom. Vedno sem bil velik nasprotnik alkohola, tudi zvečer nisem zahajal v lokale, ampak postavil šport na prvo mesto. Brez vranice imam le še en izgovor več, da me nihče ne prepričuje, da moram piti.

Skoki so del vaše izjemno športne družine. Mama Zlata je bila atletinja, oče Miran skakalec, tudi sestra Anja je članica slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih.

Smo družina s športnimi geni. Ne skače le sestra Anja, ampak tudi že brat Jon, ki bo star deset let.

Ali imata s sestro Anjo interne dvoboje in sklepata stave?

Za zdaj nič. Ne upa si me izzivati, ker sem boljši.

Koliko skakalnih nasvetov vam podeli oče Miran?

Bolj malo. O skokih se ne pogovarjava veliko. Tudi on se zaveda, da moram zaupati predvsem trenerjem. Če bi mi šlo zelo slabo, bi se verjetno oglasil in skušal narediti tisto, kar je čim boljše zame. Dokler mi gre dobro, je trener tisti, ki mu zaupam, in ne posega v moje treninge.

Ali vas tekmeci še zbadajo, da imate protekcijo, ker oče prižiga zeleno luč za skok kot pomočnik direktorja svetovnega pokala?

Menda ga televizijske kamere pokažejo skoraj po vsakem mojem skoku. Zadnji dve leti me veliko manj gledajo skozi očeta. Z vetrno izravnavo so spoznali, da nimam privilegijev.

Kako doživljate vrstnika Schlierenzauerja, s katerim sta imela hude bitke v mladinski konkurenci?

Tudi v članski konkurenci se bova še zagrizeno borila za vrh. Počasi se mu približujem, on pa bo ostal med asi. Glede na mladost in dosedanje število zmag ima vse možnosti, da postane najboljši skakalec v zgodovini smučarskih skokov.

Lani na začetku sezone ste takrat, ko ste morali skočiti v slabih razmerah, protestirali tako, da ste iz izteka proti vodstvu tekmovanja pokazali bosanski grb ali obrnili palec navzdol, zato ste bili celo diskvalificirani.

Sem leto dni starejši, zato ni nobene potrebe, da pokažem v TV-kamero vse neumnosti.

Po duši ste letalec. Naslednja preizkušnja svetovnega pokala bodo konec tedna prav poleti na letalnici na Kulmu.

Kulm sicer ni ekstremno velika letalnica. Na njej sem imel vedno težave, a letos sem tako dobro pripravljen, da ne vidim razloga, zakaj ne bi letel deleč. Ničesar ne napovedujem, želim si dolgih poletov.

Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Vikersundu, ki ima sloves največje letalnice na svetu.

Čakam ga z zvrhano mero optimizma. Letos sem nadgradil let, lani sem imel težave s kombinezoni, zato sem skakal z dve let starimi in na velikankah izgubljal še toliko več. Letos imam večje število dresov, oprema je super, zato se nanjo ne morem izgovarjati.

Pred nedavnim se je izboljšal tudi vaš socialni status, saj ste se kot športnik zaposlili v slovenski policiji.

To je super. Po kolajni v Oslu so mi obljubili službo, nato je kazalo zelo slabo, zato se zahvaljujem vsem, ki so pripomogli k temu, da so se stvari uredile. Meni ta služba pomeni zelo veliko, da sem miren na tekmah. Vem, da imam varnost tudi za primer, če se zgodi kar koli. Imam plačo in zavarovanje in nisem odvisen le od denarnih nagrad na tekmah.

Lani niste imeli dovolj denarja, da bi si kupili avto in vam ga je posojala mama.

Zdaj ga imam, da nista več edino prevozno sredstvo kolo in avtobus.

Kakšne so vaše delovne obveznosti v policiji?

Za zdaj še ne bom stal v križišču in usmerjal prometa, morda pa v prihodnosti, po koncu kariere. Vedno obstaja možnost zaposlitve v policiji po koncu kariere, a še ne razmišljam o zaključku. O tem se bom pozanimal takrat, ko bom postavil smuči v kot.

Kako napreduje študij na fakulteti za organizacijske vede v Kranju?

V minulem letu nisem opravil veliko izpitov, a imam namen dokončati to fakulteto.