Vodja pogajalcev Pozitivne Slovenije Jani Möderndrofer odločitve Liste Virant ni želel komentirati, saj da bodo stališče predstavili kasneje. Je pa na vprašanje STA, ali so v stranki presenečeni, odgovoril, da glede na pogovore so. Tiskovna predstavnica Pozitivne Slovenije Nataša Pelko je pojasnila, da se bodo v stranki odzvali jutri.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber odločitve Liste Virant v tem trenutku ne želi komentirati. Kot je povedal, se bo v torek sestala poslanska skupina in razpravljala tudi o tej odločitvi. Ne glede na takšno odločitev Liste Virant bo SD po Vebrovem prepričanju Jankovića podprla za mandatarja. Na vprašanje, ali bi bilo bolje, da Janković odstopi od kandidature za mandatarja, pa Veber odgovarja, da je to treba vprašati Jankovića.

Lista Virant v sredo ne bo podprla Jankovića, prav tako z njim ne bo šla v koalicijo

Namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Franc Jurša odločitev članov sveta Liste Virant označuje kot njihovo legitimno pravico, ki pa bo po njegovem mnenju zelo otežila za torek napovedano odločanje izvršnega sveta DeSUS o tem, ali naj gre stranka v Jankovićevo koalicijo. Stranka se bo morala namreč, kot je dejal, odločati o tem, ali naj gre v neko manjšinsko vlado, "kar pa ni enostavna odločitev, saj je v takšni vladi zelo težko delati".

Sam je, kot je dejal, pred dilemo, ali naj gre stranka v Jankovićevo koalicijo ali ne, a ob tem tudi navaja, da kot poslanec nima pravice glasovati na izvršnem odboru. Sam si tudi želi, da bi stranke enkrat presegle delitve na leve in desne in oblikovale vlado, ki bi imela ustavno večino. Predsednik stranke DeSUS za STA trenutno ni bil dosegljiv.

Tudi v SDS, SLS in NSi še skopi s komentarji na odločitev Virantove Liste

Tudi desnosredinske stranke so s komentarji na odločitev Liste Virant, da Zorana Jankovića za mandatarja ne podprejo in da njim ne gredo v koalicijo, večinoma skope. Le predsednica NSi Ljudmila Novak je poudarila, da so nadaljnji koraki odvisni od glasovanja o Jankovićem mandatarstvu, ki bo v sredo.

Tiskovni predstavnik SDS Jernej Pavlin je za STA dejal, da v stranki zdaj zdaj poteze Liste Virant ne bodo komentirali.

Tiskovna predstavnica SLS Lejla Kogej je dejala, da v stranki odločitve sveta Liste Virant ne bodo komentirali, saj da odločitev organov drugih strank nikoli ne komentirajo.

V stranki so že pred časom povedali, da Zorana Jankovića v sredo ne bodo podprli za mandatarja. V četrtek pa se bo sestal izvršilni odbor SLS, ki bo razpravljal o položaju, ki bo nastal po sredinem glasovanju v DZ. Takrat se bodo tudi odločali, kako bo stranka ravnala naprej, je dejala.

"Svobodna odločitev vsake stranke je, da se sama odloči, s kom gre ali ne gre v koalicijo," pa ocenjuje predsednica NSi Ljudmila Novak. Poudarila je, da so v stranki že na začetku povedali, da ne gredo v koalicijo, zato so menili, da je odgovorno, da pripravijo nek alternativni program ali koalicijo. "Mi smo na tem delali, stvari so seveda še odprte," še dodaja.

Po njenih besedah je vse odvisno tudi od tega, kako se bo končalo glasovanje v sredo, saj je "glasovanje vendarle tajno". Če podpora Jankoviću ne bo izglasovana, sledijo nadaljnji koraki, še pravi Novakova. Na vprašanje, ali bodo poslanci desnosredinskih strank vložili predlog za mandatarstvo Janeza Janše, pa pravi, da je to stvar prihodnjih pogovorov in da tako daleč še niso.

Svet Liste Virant je na današnji seji odločil, da njihovi poslanci kandidata za mandatarja Zorana Jankovića v državnem zboru v sredo ne bodo podprli. Prav tako stranka ne gre v njegovo koalicijo, je še povedala tiskovna predstavnica stranke Helena Lovše.