Nekdanji guverner Massachusettsa Romney je prejšnji torek tesno zmagal na strankarskih zborovanjih v Iowi, v New Hampshiru pa mu ankete napovedujejo gladko zmago.

Vodstvo je prevzel tudi v Južni Karolini, kjer bodo strankarske volitve 21. januarja, čeprav to ni pravi teren za republikanca z ameriškega severovzhoda, ki je dokaj zmeren glede socialnih vprašanj, poleg tega pa je še mormon, kar ima skrajna krščanska baza stranke, ki je v Južni Karolini močnejša kot v New Hampshiru, za navaden kult.

Romneyjevi nasprotniki so v soboto na soočenju televizije ABC obračunavali med seboj s pogledom na Južno Karolino, kjer se nekdanji predsednik predstavniškega doma Newt Gingrich iz Georgije, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum in guverner Teksasa Rick Perry prerivajo za položaj alternativnega kandidata Romneyju s podporo socialne krščanske desnice.

Perry, ki je lani poleti deloval kot močan kandidat, se je v soboto pokopal z izjavo, da bi vrnil vojake v Irak za nadaljevanje boja proti Iranu. Tega si v ZDA ne želijo več niti največji militaristi.

Ofenzivo na Romneyja je v nedeljo sprožil voditelj soočenja, ki je dal nasprotnikom možnost, da povedo, zakaj si ne zasluži nominacije.

Gingrich: Romney naj neha s "svetohlinskimi puhlicami"

Gingrich je menil, da Romney skorajda nima možnosti za zmago proti demokratskemu kandidatu Baracku Obami, ker ni dovolj konservativen, ampak je navaden zmernež iz Massachusettsa. Ko se je Romney še naprej opisoval kot ljudski človek z izkušnjami iz gospodarstva, mu je Gingrich precej nesramno zabrusil, naj neha s "svetohlinskimi puhlicami", ker že od 90. let kandidira za politične položaje.

Santorum je Romneyja vprašal, zakaj se v Massachusettsu ni potegoval za drugi mandat, če je bil tako uspešen, in Romney je odvrnil, da zato, ker je dosegel, kar je želel. Sledilo je vprašanje, ali bo potem odstopil tudi od drugega predsedniškega mandata.

Največji udarec pa je Romneyju in s tem posredno tudi svoji konkurenci zadal nekdanji guverner Utaha Jon Huntsman, ki je bil prvi dve leti Obamovega mandata veleposlanik ZDA na Kitajskem. Huntsman ostaja praktično neznan kandidat z malo možnostmi za izvolitev in za zdaj se mu le v državi New Hampshire obeta soliden rezultat.

Na Romneyjeve kritike, da je služil Obami in ga celo imenoval za izjemnega voditelja, je Huntsman odgovoril, da bo vedno dajal prednost domovini ne glede na to, kdo je predsednik. "Naša nacija je zaradi takšnega odnosa razdeljena in utrujena od delitev. Kritizira me, da sem služil domovini na Kitajskem, medtem ko je on zbiral denar za kampanjo. Tudi moja dva sinova služita v mornarici in ne sprašujeta, iz katere stranke prihaja predsednik," je dejal Huntsman in si prislužil aplavz občinstva.

McCain: le Obama lahko reši vse težave v ZDA

Tokratno republikansko kampanjo zaznamuje poplava oglasov posebnih organizacij, ki jih ustanavljajo le z namenom, da z zbranim denarjem plačujejo oglase za blatenje nasprotnikov. Kandidati se lahko izgovarjajo, da sami umazanij ne počnejo, obenem pa izkoriščajo luknjo v zakonu, ki jim posredno to omogoča.

Tako sta se v nedeljo udarila tudi Gingrich, ki je začel taktiko uporabljati po Iowi, in Romney, ki je na ta način uspešno strmoglavil Gingricha z vodstva v anketah v začetku decembra.

Sicer pa so privrženci demokratskega predsednika Obame pred dnevi v Južni Karolini dobili presenetljivo darilo republikanskega predsedniškega kandidata leta 2008 Johna McCaina. Senator iz Arizone se je na prireditvi v podporo Romneyju namreč zapletel in zatrdil, da lahko le Obama reši vse težave v ZDA. Po trenutku zaprepadenega molka občinstva se je le popravil in dejal, da je hotel reči Romney.