Sicer pa odločitve o tem, ali bodo šli v koalicijo s prvakom SDS Janezom Janšo, še ni, je po seji sveta na novinarski konferenci povedal Virant. Počakali bodo na glasovanje o mandatarju, ki bo v sredo, če bodo zatem povabljeni na pogajanja z Janšo, pa se bodo na vabilo odzvali.

Po Virantovih besedah ima koalicijska pogodba, ki je nastajala pod "taktirko Pozitivne Slovenije, eno veliko hibo, in sicer pomanjkanje koncepta". "V veliki meri je nastajala kot seštevek pripomb drugih pogajalskih skupin, pogrešali pa smo koncept, ki bi ga zagovarjala Pozitivna Slovenija. Razlike Liste Virant in Pozitivne Slovenije so tako zelo velike," pravi.

Vodja pogajalske skupine Liste Virant Janez Šušteršič pa je povedal, da so ob usklajevanju koalicijske pogodbe in parafiranju opozorili, da obstajajo določena odprta vprašanja in kompromisi, ki so jih morali predstaviti svetu stranke.

Šušteršič: Krivo je bilo področje davčnih razbremenitev

Pozitivna Slovenija Liste Virant ni prepričala na področju davčnih razbremenitev, pravi Šušteršič. Gre tudi za vprašanje uvedbe socialne kapice, idejo nekaterih, da bi morali uvesti še dodaten 50-odstoten razred pri dohodnini in za "veliko prepričanje pri nekaterih, da bomo vendarle morali dvigniti DDV".

Veliko zadržkov je bilo tudi pri zadevah, ki so jih predlagali na pokojninskem in zdravstvenem področju, denimo pri vprašanju večje individualizacije pokojnin in večjega upoštevanja delovne dobe, in do načina, kako uvesti večjo ponudbo v sistemu obveznega zavarovanja. Šušteršič razhajanja omenja tudi glede prenosa pristojnosti tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve.

"Ocenili smo tudi celoten potek pogajanj, pri čemer je tista stranka, ki bi morala biti najmočnejša tudi v vsebinskem smislu, dala od vseh strank najmanjši vložek v koalicijsko pogodbo. Ta je bil na ravni treh strani, zatem pa so bolj mediirali pogajanja med ostalimi strankami," je pojasnil Šušteršič. Po njegovih besedah je bilo očitno, da je bil cilj teh pogajanj to, da se v pogodbo zapiše vse, kar je treba za to, da Lista Virant s teh pogajanj ne bo šla. Toda to jih ni prepričalo in vzbudilo v njih zaupanja, da bi lahko v taki koaliciji tudi uresničevali tisto, kar "je bilo sicer blagohotno in z veliko rezervacijami zapisano v pogodbo".

Janković ima tako zaenkrat le načelno podporo 28 poslancev Pozitivne Slovenije in 10 poslancev SD, kar pa ni dovolj za potrditev v DZ. Potrebuje namreč 46 poslanskih glasov, podporo pa so mu že odrekle SDS, Lista Virant, SLS in NSi. DeSUS bo o podpori Jankoviću odločal v torek, prav tako je še nejasna podpora dveh poslancev manjšin. Oba sta namreč napovedala, da v primeru tesnega izida ne bosta jezička na tehtnici.

"Glede podpore Jankoviću že odločen"

Izjave predsednika Liste Virant Gregorja Viranta novinarjem pred sejo sveta ni uspelo dobiti, prav tako so bili z izjavami skopi drugi člani sveta. Je pa Virant pred današnjim kolegijem predsednika DZ dejal, da je glede podpore Jankoviću že odločen. Soršak sicer pred sejo sveta novinarjem ni želel povedati, za katero koalicijo se on zavzema, saj so se dogovorili, da pred sejo o tem ne bodo javno govorili.

Na vprašanje, kakšno odločitev pričakuje, pa je odgovoril le z besedami, da je odločitev že jasna. Medtem pa je poslanec Bojan Starman ob prihodu na sejo dejal, da še niso odločeni, odločitev pa upa, da bo "taprava". "Taka, da se bo dalo delati naprej in bodo uspešni pri svojem delu v vladi," je dejal.

O usodi Jankovića v sredo ob 12. uri

Seja državnega zbora, na kateri bodo poslanci odločali o imenovanju kandidata za mandatarja Jankovića, bo v sredo ob 12. uri, je sklenil kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta. Vodje poslanskih skupin pa so zavrnili predlog Pozitivne Slovenije, da bi na isto sejo uvrstili tudi novelo zakona o vladi. Poslanska skupina Pozitivne Slovenije je želela na sejo DZ uvrstiti tudi odločanje o noveli zakona o vladi, ki bi po besedah vodje poslanske skupine Janija Möderndorferja dala okvire, kakšno vlado mandatar sploh sestavlja. A takšen predlog ni naletel na podporo večine poslanskih skupin, za so glasovali le v Pozitivni Sloveniji, SD in DeSUS.

V preostalih poslanskih skupinah pa so opozarjali, da še ni znano, ali bo mandatarski kandidat izvoljen, zato takšnega zakona nima smisla uvrščati na isto sejo. Predsednik DZ Virant je menil, da bi, če bo mandatar izvoljen, novo izredno sejo lahko sklicali v izjemno kratkem času, na njej pa bi obravnavali omenjeno novelo zakona o vladi. Jože Tanko (SDS) pa je opozoril, da je takšen predlog nekorekten, saj so ga v Pozitivni Sloveniji vložili danes in ga v drugih poslanskih skupinah sploh še niso videli. Möderndorfer je poslanskim kolegom, ki predloga niso podprli, očital zavlačevanje pri oblikovanju vlade.

Ministrstva: Kako so se dogovorili?

Novela zakona o vladi sicer predvideva združitev delovnih področij državne uprave na 12 ministrstev brez možnosti imenovanja ministrov brez resorja. Ministrstva, za katera se je Pozitivna Slovenija dogovorila z morebitnimi koalicijskimi partnericami, so ministrstvo za finance; za obrambo; za notranje zadeve; za pravosodje in javno upravo; za konkurenčnost; za izobraževanje, za znanost in šport; za zdravje; za delo, družino in socialne zadeve; za infrastrukturo in trajnostni razvoj; za prehrano in okolje; za kulturo in Slovence po svetu ter za zunanje zadeve.

Alternativa za nepodporo Jankoviću

Po neuradnih informacijah so koalicijski dokument pozno sinoči uskladili tudi v desnosredinski koalicije, torej SDS, SLS in NSi, z njimi pa se pogaja tudi Državljanska lista Gregorja Viranta, je poročal Večer. Predsednica NSi Ljudmila Novak je povedala, da se pripravlja alternativa in da morajo biti v primeru neizvolitve mandatarja stvari pripravljene. Pripravljene so v neki meri, ne pa dokončno, pravi. Novakova je po seji kolegija predsednika DZ novinarjem pojasnila, da želijo, da gredo stvari po proceduri in da najprej glasujejo o Jankoviću.

Potrdila pa je, da se pripravlja alternativa za primer, če Janković ne bo izvoljen. Osnutek koalicijske pogodbe je po njenih besedah do neke mere usklajen, saj "če glasujemo proti, je treba ponuditi alternativo". Vse možnosti so odprte, stranke se morajo odločiti, pravi Novakova. NSi je odločena, kako bo glasovala, vendar po besedah predsednice si za vsako ceno nihče ne želi v vlado in na nikogar ne izvajajo pritiska, kako se naj odloči.

Virantovi o usodi Jankovićeve koalicije