Potem ko so na uvodni petkovi tekmi proti gostiteljem počivali vsi trije rezervisti (Matevž Skok, Gašper Marguč, Dean Bombač), se je selektor Denič proti Islandcem odločil le za eno menjavo: namesto vratarja Primoža Prošta je bil med šestnajsterico Skok. Zaradi številnih menjav igralcev med tekmami, ki jih je Denič napovedal že pred odhodom na turnir, je bilo v igri Slovenije veliko napak in zgrešenih strelov, poleg tega pa je v 21. minuti zaradi domnevno pregrobega prekrška dobil neposredni rdeči karton še Sebastian Skube.

Islandija (Slovenija se bo z njo pomerila v tretjem krogu EP v petek, 20. januarja) je to izkoristila in si nekajkrat priigrala tri zadetke naskoka (11:8, 12:9, 13:10), vseeno pa se je prvi polčas končal brez zmagovalca (13:13). V drugem se je Slovenija enakovredno kosala do izda 15:15, v nadaljevanju pa sta jo pokopala zelo hitra krilna igralca Gudjon Valur Sigurdsson in Porir Olafsson, ki sta skupaj kar 19-krat premagala vratarja Gorazda Škofa.

Proti Poljski, nosilki dveh kolajn s svetovnih prvenstev v letih 2007 (Nemčija, srebro) in 2009 (Hrvaška, bron), je selektor Denič med gledalci pustil kar tri člane prve sedmerke: Uroša Zormana, Gorazda Škofa in Dragana Gajiča. Kljub temu in dejstvu, da je Denič spet veliko menjaval, so Slovenci v 21. minuti vodili kar s petimi zadetki prednosti (12:7), polčas pa dobili s šestimi (16:10). A sedemminutni slovenski strelski post na začetku drugega polčasa so Poljaki spretno izkoristili, se naprej približali na 16:14, z igralcem več (izključen je bil Miha Žvižej) pa v 43. minuti izenačili na 17:17.

Sledili so trije zaporedni zadetki Slovenije, a kmalu so Poljaki spet vzpostavili ravnotežje (21:21, 22:22). V dramatični končnici si je Poljska najprej priigrala prvo vodstvo v drugem polčasu (23:22 v 54. minuti), Slovenci so sredi predzadnje minute spet zaostajali le za zadetek in imeli zadnji napad za morebitno izenačenje, a Miha Žvižej v zadnji sekundi ni zadel nasprotnikove mreže.

"Proti Poljski smo prikazali dva povsem različna obraza. V prvem polčasu odličnega, torej takšnega, kot bi si ga vedno želeli, saj smo povsem nadigrali in pretekli nasprotnike. Kljub ekstremni višini Poljakov smo odigrali dobro obrambo 6-0," je prvi polčas včerajšnje zadnje tekme ocenil pomočnik selektorja Bojan Čotar. V drugem polčasu je bil obraz Slovenije drugačen, o čemer Čotar pravi: "Pri narekovanju ostrega ritma so fantje popustili, tako kot na prejšnjih tekmah pa so se spet začele pojavljati tehnične napake in zgrešeni streli. Kljub menjavam v naši reprezentanci so Poljaki v tesni končnici uspeli izid obrniti v svojo korist."

Reprezentanti se bodo danes vrnili v pripravljalno bazo v Zreče, kjer jih čaka zadnji del priprav pred sobotnim odhodom v Vršac. Na treningih bodo največ poudarka dali odpravi napak in pomanjkljivostim v igri, ki so prišle do izraza na Danskem. "Na turnirju smo presenetljivo dobro igrali obrambo 6-0, ki je pred tem skorajda nismo trenirali. Ne glede na nasprotnike, ki so vajeni igrati proti takšnemu sistemu, smo ves čas vztrajali pri 6-0. To je še dodaten plus v naši igri, poleg tega pa smo uspešno skrili obrambo 3-2-1, ki naj bi bila eden naših adutov v Srbiji," napoveduje Čotar in dodaja: "Tekaško smo zelo dobri, a zmanjšati moramo število napak in velika nihanja v igri. Te so predvsem posledica mladosti igralcev in pomanjkanja izkušenj. A smo na Danskem dokazali, da se lahko - če se držimo sistema v igri - enakovredno kosamo z vsakim nasprotnikom."