Televizijski nastop, ki ga je v soboto zvečer za izzivalce predsednika Obame organizirala mreža ABC, je namreč pretekel v svetem dolgčasu. Romney, ki mu ankete javnega mnenja v New Hampshiru pripisujejo dvajsetodstotno prednost, je pričakoval napad z vseh strani. Toda razen nekaj nežnih poskusov besednih dvobojev, med katerimi je bil najbolj bizaren tisti Jona Huntsmana (nekdanjega Obamovega veleposlanika v Kitajski), ki je Romneyju v tekoči kitajščini zabrusil, da ne ve, o čem govori, jo je vodilni kandidat v soboto odnesel brez praske. Med opazovalci nihče ni razumel, zakaj so Romneyjevi rivali odstopili od napovedane polemike s favoritom ter najbolj strupene osti uporabili za medsebojna obračunavanja. So kandidati pred očitno Romneyjevo premočjo vrgli puško v koruzo? So tekmovali za podpredsedniško mesto v Romneyjevi ekipi, so se po razpravi spraševali mediji.

Očitki o sovražnem govoru

Da New Hampshire ni Iowa, je najbolj občutil Rick Santorum, presenetljivi moralni zmagovalec izpred enega tedna. Ožarjen in okrepljen z nekaj milijoni dolarjev za volilno kampanjo, je Santorum v New Hampshiru naletel na hladen sprejem. Veliko bolj liberalno prebivalstvo ni razumelo njegovih homofobičnih stališč in verske nestrpnosti. Tudi Newt Gingrich, ki je iz Iowe zaradi agresivnih negativnih oglasov Romneyjevega volilnega štaba in njegovega odbora anonimnih podpornikov prišel najbolj osmojen, je v New Hampshiru napovedal maščevanje. Nič od tega se ni zgodilo v soboto.

Kot da bi se dogovorili, so protikandidati (Ron Paul, Gingrich, Huntsman, Santorum ter Rick Perry) po Romneyju ustrelili naslednje jutro, ko je pirotehnično debato organizirala mreža NBC. Gingrich je takoj na začetku začel s sovražnostmi. Romneyju je dejal, da zaradi njegove neprofiliranosti in politične zmernosti nima možnosti za zmago proti Obami. "Med konservativcem Reagonovega tipa (Gingrich se razglaša za učenca in naslednika nekdanjega predsednika, op. p.) in nekom, ki prihaja iz kulture Massachusettsa, je velika razlika," je izstrelil nekdanji vodja predstavniškega doma. Gingrich je Romneyju, ki se ponaša, da je poslovnež in zaradi tega primernejši, da vpliva na spremembe v političnem esteblišmentu, očital, da se s politiko ukvarja že od leta 1994. Takrat je kandidiral proti Tedu Kennedyju, nato pa je bil od leta 2003 do 2007 guverner Massachusettsa. "Zaradi slabih rezultatov nisi mogel ponovno kandidirati za guvernerja. Nasprotno, leta 2008 si kandidiral za Belo hišo in tudi tam izgubil!" je včeraj dejal Gingrich, ki je Romneyju tudi tokrat očital, da njegovi oglasi uporabljajo sovražen govor in neresnične podatke.

Verjetni zmagovalec prenaša napade taktično stoično

Romney se je branil s splošnimi ugovori. Napadov ni vračal in nikoli ni izgubil ravnotežja. Tudi takrat ne, ko je Huntsman povzdignil glas in mu očital: "Guverner Romney me je včeraj zvečer kritiziral, zato ker sem kot veleposlanik služil državi. Napadel me je, ker sem bil v službi države, medtem ko je on zbiral denar za svojo volilno kampanjo." Tako je poudaril nekdanji veleposlanik, za katerega je New Hamspshire zadnja možnost, da se zavihti v sedlo. Romney je odvrnil, da po njegovem mnenju nekdo, ki predsednika Obamo okliče za izjemnega vodjo, ne more predstavljati republikancev. "Združene države so razcepljene zaradi takih izjav," je siknil Huntsman, ki velja za najbolj liberalnega kandidata med republikanci, ki pa mu, podobno kot guvernerju Perryju o Teksasu, ni uspelo spregovoriti o drugem kot o Kitajski. Ocene po včerajšnji debati omenjajo ranljivost Romneyja, ki pa je bila razkrita prepozno. Vsaj kar se jutrišnjih volitev tiče. Odločilna bo Južna Karolina, trdijo zdaj opazovalci.