Če bi imela biatlonska tekma s skupinskim startom le tri strelske postaje namesto štirih, bi imela Slovenija prav tako tekmovalca pri vrhu. A do takrat je bil povsem v ospredju Bauer, ki je zadel vseh 15 tarč in se po tekaškem dvoboju z Birnbacherjem na zadnjo strelsko nalogo podal kot vodilni. Vendar se je nato vse zasukalo v prid domačemu tekmovalcu: zadel je vseh pet strelov, Bauer pa je zadnje tri zgrešil in se moral posloviti od vrhunske uvrstitve.

Medtem ko je Bauer krožil v kazenskem krogu, je Fak - pred tem je na prejšnjih streljanjih zgrešil dvakrat - uspešno podrl vse tarče in skupaj s skupinico sotekmovalcev zapustil strelišče na sedmem mestu. Med njimi je bil najmočnejši Norvežan Svendsen, ki mu je uspešno sledil tudi Fak in do cilja sta pridobila nekaj odločilnih sekund za dosego tretjega oziroma četrtega mesta. Za Birnbacherjem, ki je zadel vseh 20 tarč, je na drugem mestu pred Fakom končal še Francoz Simon Fourcade z enim zgrešenim strelom.

"Veseli me, da je novo leto končno prineslo tudi boljše rezultate. Včeraj na sprintu sem bil še razočaran s streljanjem in čeprav tudi danes nisem bil stoodstoten, je vsaj končni dosežek mnogo bolj spodbuden. Tekme s skupinskim startom, kjer gre za boj mož na moža, mi resnično ustrezajo in lahko pokažem svoj potencial. Zadovoljen pa sem z zadnjim krogom, ko sem brez težav sledil Svendsenu in to je tudi dober pokazatelj moje tekaške forme," je dejal Fak.

"Sedaj po tekmi sem res razočaran z 20. mestom. Glede na potek tekme je to velik udarec, pasti iz vodstva v drugo tretjino uvrščenih. Pravzaprav se je to zgodilo šele po zadnjem streljanju, ko po treh kazenskih krogih nisem obranil niti 17. mesta. Videl sem, da lahko uspešno zadevam in tečem z najboljšimi, le še rezultat mora to pokazati. Po zadnjih treh tekmah vseeno beležim dokaj spodbudno strelsko statistiko, kar mi vliva optimizem za naprej. Takšen nastop je tudi izkušnja več in večkrat, ko sem bom znašel v takšnih situacijah, lažje bom obvladal pritisk in ohranil pridobljeno," pa je bil nekoliko razočaran Bauer.

"Tudi sam moram pohvaliti oba fanta za odličen nastop. Moramo vedeti, da je prihod na strelišče v vodstvenem položaju za zadnje streljanje stoje pred takšno množico in pred vsemi najboljšimi tekmovalci že velik dosežek, ki ga lahko realiziraš samo, če si zares vrhunsko pripravljen. Vseeno menim, da je bila za Slovence to res lepa tekma in s tem dokazujemo, da smo zreli za naskok na stopničke. Verjamem, da imamo tudi še druge biatlonce, ki tukaj niso prikazali vsega, kar znajo in bomo skupaj z njimi dosegali vrhunske rezultate," pa je nastope v Nemčiji sklenil glavni trener Uroš Velepec.

Neunerjeva do nove zmage

Na ženski tekmi je slavila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Nemki Magdalena Neuner, ki se je s tem še utrdila na vrhu. Gregorinova je po prvem krogu v gneči nekoliko zaostala, vendar s svojo edino ničlo na tekmi napredovala vse do osmega mesta po prvem obisku strelišča. Na preostalih treh streljanjih je zadela 12 od 15 tarč in se na progi gibala med 16. in 18. mestom. Zadnji krog do cilja je spet pospešila in se prebila na končno 14.

"Po eni strani sem lahko kar vesela, ker je bil nastop kar soliden in ni več tistega velikega rezultatskega nihanja, ki sem ga imela decembra. Poskušala sem stopnjevati tek, ker si sedaj bolj zaupam in to me navdaja z optimizmom za prihodnje tekme. Prvi krog imam vedno počasnejši, kot bi ne bila dovolj ogreta, četudi ne gre za to. Mogoče mi res manjka še kanček samozavesti več, da bom verjela, da lahko od starta do cilja odtečem z visokim tempom. Iz tekme v tekmo mi gre bolje in naj se tako nadaljuje," je dejala Gregorinova.

Neunerjeva je kljub trem zgrešenim tarčam imela svojo tekmo in za 12,5 sekunde premagala Norvežanko Toro Berger (dva zgrešena strela) in za 32 sekund svojo reprezentančno kolegico Andreo Henkel, ki je zgrešila le eno tarčo.

Biatlonska karavana se bo že v ponedeljek preselila na Češko, kjer bo zimskošportno središče Nove Mesto, doslej bolj znano po smučarskih tekih, prvič gostilo tudi biatlonske tekme svetovnega pokala.