10. Slovenec s seznama povedal, da je šlo za "mladostniško nepremišljenost"

Anonimni so prejšnji teden napovedali akcijo proti neonacističnim skupinam, točneje njihovim spletnim stranem, ki so jo prikladno poimenovali Blietzkrieg. Po vdoru so objavili nekaj seznamov imen in celo naslovov ljudi, povezanih v neonacistične mreže. Na seznamih smo našli tudi nekaj Slovencev.

9. Rado Pezdir pred nadaljevanjem koalicijskih pogajanj: Vsega imam dovolj

Ko je v četrtek predsednik republike Danilo Türk za mandatarja predlagal relativnega zmagovalca volitev Zorana Jankovića, so se v četrtek nadaljevala dolgotrajna pogajanja med Pozitivno Slovenijo in Virantovo državljansko listo, ki je ključna za oblikovanje trdne koalicije.

8. Jutri začetek pogajanj o koaliciji z Janezom Janšo?

Ko je v torek dokončno postalo jasno, da ideja o vladi narodne enotnosti, ki jo je predlagal parlamentarni "trojček neuvršečnih", nima podpore pri nobeni drugi politični sili v državi, naj bi se začela pogajanja teh treh strank za vstop v morebitno desnosredinsko koalicijo z SDS.

7. Pri usklajevanju o Jankovićevi koalicijski pogodbi tri stranke prišle do polovice

Prvaka SDS Janeza Janše v sredo sicer ni bilo na sestanek, saj ga je zmotila prisotnost novinarjev, prav tako je umanjkal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. So se pa nadaljevala mukotrpna pogajanja med Pozitivno Slovenijo, SD in Listo Virant.

6. Ali je Karner prek vile v Rožni dolini v Slovenijo prenesel pet milijonov evrov?

Danilo Slivnik, stric Alenke Karner, je leta 2006 za neznano ceno družini Karner prodal vilo v Rožni dolini. Na parceli je neznana oseba septembra 2010 vpisala pet milijonov evrov zemljiškega dolga. Kdo je skrivnostni posojilodajalec, ki je uradni lastnici hiše Cirili Karner, materi Mihaela Karnerja, posodil to vsoto, iz javno dostopnih podatkov ni mogoče izvedeti

5. Rado Pezdir o tem, da mu je počil film

Koalicijska pogajanja res tečejo neskočno dolgo, celo tako dolgo, da nekatere že pošteno boli glava in imajo vsega dovolj. Nekoliko nerodno je le, da pogajanja tečejo tako dolgo tudi ali pa prav zaradi njihovih strank.

4. Rusi za nakup Sija namesto 105 milijonov nakazali kar 175 milijonov evrov

Razkrili smo nove sumljive podrobnosti prodaje družbe Sij - Slovenska industrija jekla, katere 55,35-odstotni delež je država v času vlade Janeza Janše prodala ruskemu Koksu. Čeprav je kupnina znašala 105 milijonov evrov, je kupec na skrbniški račun enega od slovenskih notarjev, odprt pri Novi Ljubljanski banki, nakazal kar 175 milijonov evrov.

3. Mihael Karner pred aretacijo prenesel lastništvo zemljišča na Viču v Belize

Mihael Karner, ki so ga konec leta oblasti v Avstriji skupaj s soprogo Alenko Karner aretirale zaradi domnevnega nedovoljenega trgovanja s steroidi, je dva meseca pred tem lastništvo večjega zemljišča na Viču prenesel v Belize, eno od njegovih slovenskih podjetij pa je pristalo tudi v lasti Uroša Slivnika, sina Danila Slivnika.

2. Nenavadni argumenti pri zbiranju podpisov za referendum proti družinskemu zakoniku

Na stojnici na ljubljanski tržnici nam je med novačenjem podpisnikov za referendum uspelo posneti zelo zanimive argumente proti družinskemu zakoniku. Vodja civilne iniciative, ki zbira podpise, Aleš Primc se nam je opravičil in zatrdil, da ni šlo za manipulacijo, temveč naj bi bila sporna izjava posledica tega, da njegov sodelavec "ni dobro slišal" celega pogovora.

1. Danila Slivnika našli mrtvega

V petek nekaj pred 15. uro je občanka obvestila policijo, da je v stanovanju na Janševi ulici v Ljubljani našla mrtvega moškega. Izkazalo se je, da gre za Danila Slivnika, nekdanjega novinarja, urednika in publicista, ki naj bi si sodil sam. Preiskava, ki bo morda pojasnila vzrok tragedije, je v teku.

Prejšnje preglede tedna najdete tukaj.