Tudi glavni prizorišči v Bad Kleinkirchheimu sta imeli včeraj skupno lastnost. Obe sta samevali. Lastnika "skromne lesene hiške za delavnega človeka" sta 27. decembra lani zapustila svoj avstrijski dom, proga Franz Klammer, ki bo danes in jutri gostila ženski smuk in superveleslalom svetovnega pokala, pa je včeraj ostala deviška zaradi izjemno močnega vetra. Ta je pihal s hitrostjo do 120 kilometrov na uro, zato so se organizatorji že zelo zgodaj odločili, da trening odpade. V popoldanskem času se veter ni umiril, tako da vremenske napovedi, ki so predvidevale umiritev vetra in lep konec tedna, niso držale. Usoda tekem v Bad Kleinkirchheimu bo znana danes. Govorice v medijskem središču so bile različne, nekaj pa je bilo tudi takšnih, da naj bi bili tekmi v nedeljo in ponedeljek. To možnost so potrdili tudi na sinočnjem sestanku vodij ekip, a bodo danes storili vse, da smuk tudi z večurno prekinitvijo izpeljejo do konca.

Zanimivo je, da je po dveh letošnji smukih svetovnega pokala Tina Maze šele tretja najuspešnejša Slovenka (na dveh preizkušnjah je zbrala le deset točk). Na skupnem dvanajstem mestu je Ilka Štuhec, ki je presenetila s šestim mestom v Lake Louise. Pred Črnjanko je tudi Maruša Ferk, ki bo skušala v hitrih disciplinah zaceliti slalomske bolečine, ki jih je s slabimi nastopi doživljala v zadnjem času, zaradi katerih se je tudi odmaknila od blišča svetovnega pokala.

Tina Maze je na četrtkovem treningu s četrtim mestom nakazala, da so ji dali slalomski uspehi zagon. Na treningu, na katerem so v večini blestele tekmovalke, ki doslej niso imele glavne besede v svetovnem pokalu, je pokazala, da si lahko nadeja vrhunskih uvrstitev tudi v hitrih disciplinah. Pred tremi sezonami je denimo Črnjanka na smukih zbrala 256 točk in bila šesta v skupnem seštevku svetovnega pokala, v minuli sezoni pa celo 261 točk (osmo mesto). Doslej je bila na smukih svetovnega pokala desetkrat uvrščena med najboljšo deseterico, kar je najmanj od vseh disciplin. Če se bo trenutno tretja smučarka v skupnem seštevku svetovnega pokala želela približati smukaškemu izkupičku minulih sezon, bo morala v nadaljevanju sezone dosegati vidnejše rezultate. Do konca sezone bo namreč še sedem smukov.

"Kot veste, se imenujemo Team to Amaze. Seveda si želimo, da bi tudi v hitrih disciplinah dosegli še kakšen osupljiv rezultat," napoveduje vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi, ki je dal, potem ko je včeraj odpadel drugi trening, najboljši slovenski smučarki prosto dopoldne, sam pa se je prebijal skozi papirje. Dokler je imel moči, potem pa si je obul športne copate ter se odpravil na tek. "Z uvrstitvijo v skupnem seštevku svetovnega pokala se ne obremenjujemo. Priznam pa, da nam pogled kdaj uide tudi na lestvico. Takrat se zavedamo, da je vsaka tekma izjemno pomembna in odgovorna naloga za vse nas, ki nismo umetniki kot Tina, zato se moramo truditi, da ji čim bolj pomagamo na poti do novih uspehov," nam je še povedal Massi.