"Vremenski pogoji nam ne omogočajo priprave proge, ker so temperature previsoke. Odločili smo se, da s pripravami na tekmovanje nadaljujemo v Mariboru in da dobimo vse potrebne podatke za primer preslabih vremenskih pogojev, zaradi katerih bi morebiti odstopili od prireditve v Mariboru in se selili v Kranjsko Goro," je včeraj dejal generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice Srečko Vilar. Organizatorji so v nezavidljivem položaju. Le temperature pod nič stopinj Celzija jim lahko pomagajo, da ne bi bili drugič zapored primorani odpovedati prireditve na Pohorju. Zadostovali bi lahko štirje mrzli dnevi. V tem času bi bilo mogoče izdelati dovolj debelo snežno podlago.

Če so možnosti za organizacijo tekem v Mariboru realne, bo znano vsaj do 12. januarja, ko je napovedana snežna kontrola mednarodne smučarske zveze. Mariborčani ne bodo čakali, ampak bodo že prej preverili, kakšne so možnosti za prestavitev tekme v Kranjsko Goro. "Gre za konzultacijo in dogovor z vodstvom svetovnega pokala za ženske, v prvi vrsti z Atlejem Skardalom. Nato mora slediti dogovor z nosilcem televizijskih in marketinških pravic Infrontom. Naslednji dogovor sledi z organizatorji v Kranjski Gori. Brez njihove tehnične pomoči tekem ne moremo izpeljati. Ne nazadnje pa potrebujemo tudi zeleno luč gospodarskega odbora oziroma naših sponzorjev. Če bi se vsi ti dogovori uresničili in če vreme ne bi dovoljevalo izvedbe tekme v Mariboru, ne bi čakali na 12. januar," je pojasnil Vilar, ki s sodelavci še vedno upa, da bo tekma na tradicionalnem prizorišču. Uradni pogovori še ne potekajo, s Kranjskogorčani, ki so zagotovili, da možnost prestavitve tekmovanja obstaja, so bili v neformalnih stikih: "Ne želimo ničesar prejudicirati, kajti lahko pride do zasuka. V Mariboru se včasih stvari hitro spremenijo. Ne bi radi prehitro sprejeli odločitve."

Če Mariborčanom drugo leto zapored ne bi uspelo izpeljati Zlate lisice, bi imelo to nove negativne finančne posledice, pa tudi za ugled organizatorjev ne bi bilo najbolje. "Čez palec lahko ocenim, da imamo 30-odstotno zavarovane stroške, ki nastanejo v okviru priprav," je dejal Vilar in dodal: "Nova odpoved ne bi prinesla nič dobrega. Pogoji organizacije tekmovanj so zaostreni. Očitno preživljamo podobna leta, kot so bila na začetku sedemdesetih, ko ni bilo snega. To obdobje bo treba preživeti s čim manj škode. Drži, da dvoletna odpoved načenja še tako dobro ime organizatorja. A mislim, da odpoved ne bi ogrozila prihodnosti Zlate lisice. Imamo datumsko opredeljene tekme do leta 2016, prav tako imamo do istega leta podpisano pogodbo z Infrontom. V tem pogledu formalno gledano ne bi smeli imeti težav."