Po ženskem slalomu je Sljeme nad Zagrebom gostilo še moško slalomsko preizkušnjo, na kateri so gostitelji velike upe polagali zlasti v domačega asa Kostelića. Branilec skupne zmage, ob progi in v ciljni areni ga je v finalu spodbujalo približno 18.000 navijačev, domačega občinstva ni razočaral. Že v prvi vožnji je postavil tretji čas, hitrejša sta bila le Hirscher in Šved Andre Myhrer, in tretji čas je ubranil tudi v finalni vožnji. Kostelić je po štirih slalomih ubranil tudi vodstvo v slalomskem seštevku.

Zato pa je bilo Sljeme prizorišče popolnega avstrijskega zmagoslavja. Nad Zagrebom je dvakrat zadonela avstrijska himna, najprej v torek, ko je slavila zunajserijska Marlies Shild, Črnjanka Tina Maze pa je bila druga. Nato pa še nocoj, ko je bil okronan za kralja Sljemena še Hirscher, ki se je z zmago zavihtel na vodilno mesto v skupnem seštevku, v slalomskem pa na drugo mesto tik za Kostelićem.

Slovenski slalomski specialist Valenčič, ki svoje prve stopničke na tekmah najvišje ravni še čaka, se je po progi Crveni spust pognal s startno število 19, vendar pa je v cilju s precejšnjim zaostankom, 2,84 sekunde, prišel na takrat šele 16. mesto. Po prvi vožnji 33-letni Gorenjec v ciljnem izteku ni bil zadovoljen, saj mu smučka ni stekla, tako kot si je zamislil. Sneg na progi je bil namreč precej razmočen, v nasprotju z žensko tekmo, ki je zdržala tudi ob višjih številkah, so se na prvi moški vožnji že hitro pojavile luknje.

"Naredile so se kar globoke 'špure' pri vratih in če nisi bil pravočasen, si imel kar veliko problemov. Jaz sem jih imel ogromno. Iz ritma me je vrgla napaka prav na vhodu v ravnino, zaradi katere sem se potem mučil celo ravnino in še v spodnjem delu. Težko je bilo peljati napadalno linijo, moraš iti v luknjo. Tisti, ki to zna, je v ospredju, tisti, ki ne, pa bolj v ozadju," je po prvi vožnji slovenski novinarski četici razlagal Valenčič.

Valenčič se je na tekmo pred koncem novega leta pripravljal na Sljemenu tudi z najboljšim Kostelićem, vendar pa so bile razmere na treningu precej drugačne kot na tekmi. Podlaga je bila namreč bolj trda kot na tekmi, ko je proga komaj zdržala.

Valenčič je bil z drugo vožnjo veliko bolj zadovoljen kot s prvo. "Mislim, da sem izkoristil postavitev mojega trenerja Marka Jurjeca. Progo je postavil tako, kot sem si sam lahko le zaželel. Torej, postavitev je zahtevala hitro smučanje, veliko menjav ritma, kar meni ustreza. Tako da sem vesel, da mi je uspelo pridobiti nekaj mest v drugi vožnji. Na drugi progi sem imel sicer veliko boljše pogoje kot na prvi. Kot kaže, so se res od tekmovalca do tekmovalca slabšali pogoji, vendar pa je bilo tako tudi na prvi progi. Z začetkom letošnje sezone sem zadovoljen. V bistvu sem si želel tak začetek, imel sem nekako načrt, da se čim prej prebijem v prvo jakostno skupino. Upam, da mi bo to čim prej uspelo, da bom imel še boljše možnosti za boljše rezultate," je dejal Valenčič, ki zelo pozitivno gleda v nadaljevanje sezone. Že v petek se sicer odpravlja na naslednjo preizkušnjo v švicarskem Adelbodnu, kjer bo ob koncu tedna na sporedu tudi moški veleslalom.

Na slalomu sta nastopila še dva Slovenca, ki pa se z visokima startnima številkama nista uvrstila v finale. Matic Skube je bil v prvi vožnji 40., Bernard Vajdič pa 48.