Predsednik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Marjan Turnšek je v izjavi, ki jo je na novinarski konferenci predstavil tajnik komisije Tadej Strehovec, zapisal, da poleg Katoliške cerkve zakoniku nasprotujejo tudi nekatere druge cerkve in verske skupnosti v Sloveniji ter mnogi drugi. Zato v komisiji odločno odklanjajo poskuse, da bi razpravo o družinskem zakoniku "spreminjali v razpravo o Katoliški cerkvi".

Ob tem v komisiji poudarjajo, da si katoličani skupaj z drugimi verskimi skupnostmi ter mnogimi drugimi državljani prizadevajo za ohranitev vrednote zakonske zveze in družine povsem legitimno, pa tudi demokratično. Ob tem odklanjajo vse očitke o domnevni nestrpnosti Cerkve, saj da je drugačno mnenje in potegovanje za njegovo širšo uveljavitev s primernimi sredstvi v demokraciji povsem legitimno, samo po sebi pa da ne more biti nestrpno.

Prizadevanja za ohranitev družine sicer po trditvah komisije niso usmerjena proti nikomur. Gre namreč za ohranitev "nepogrešljive vloge" družine, zgrajene na zakonski zvezi moškega in ženske. Ob tem pa so v komisiji zaskrbljeni zaradi pojavov "nespoštovanja in nestrpnosti do verujočih ljudi in verskih skupnosti". Pristojne institucije zato pozivajo, da se sovražnemu govoru zoperstavijo tudi, ko so "njegove žrtve katoličani, ki ne skrivajo svojih vrednot in nazorov".

Člane Cerkve pa komisija poziva, naj stališča o vrednoti družine izražajo in branijo "jasno, pogumno ter spoštljivo do drugače mislečih".

Kot je še pojasnil Strehovec, predlogu zakonika v komisiji nasprotujejo med drugim zato, ker je zanje nesprejemljiva redefinicija družine, sporen pa je tudi v zakonik umeščen institut istospolne partnerske in zunajpartnerske skupnosti. Sami namreč menijo, da ta institut ne sodi v družinski zakonik, temveč mora biti primerno opredeljen v zakonu o registraciji istospolne partnerske skupnosti.

S sprejemom zakonika bi po besedah Strehovca tudi nastala pravna podlaga za kršenje ustavne pravice staršev, da so njihovi otroci deležni vzgoje, ki je "v skladu z njihovim moralnim in etičnim prepričanjem". Z uvajanjem redefinicije družine bo namreč po mnenju komisije nujno sledila sprememba učnih programov v slovenskih šolah, kjer se bo poučevala "ideološko sporna teorija spola, po kateri otroci ne potrebujejo očeta in matere za svoj telesni in duševni razvoj", je še dejal Strehovec.

Ustavno sodišče je namreč decembra lani odločilo, da ne nasprotuje referendumu o družinskem zakoniku, v skladu s tem pa se od torka tudi nadaljuje zbiranje podpisov podpore za referendum.