Predsednik akademije Tim Corrie je dejal, da je Scorsese legenda že za časa življenja, pravi navdih vsem mladim režiserjem po svetu. "Zame je velika čast prejeti nagrado britanske akademije in se tako pridružiti vrsti cenjenih kolegov in prijateljev filmske industrije," je ob razglasitvi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal 69-letni Scorsese.

Scorsese je kot režiser, producent in scenarist z opusom več kot 50 filmov eden najbolj vplivnih filmskih ustvarjalcev v zgodovini sedme umetnosti. Med drugim se podpisuje pod filme Kdo trka na moja vrata (1967), Ulice zla (1973), Taksist (1976), Pobesneli bik (1980), Zadnja Kristusova skušnjava (1988), Casino (1995), Tolpe New Yorka (2002), Letalec (2004) in Dvojna igra (2006). Je tudi velik navdušenec nad glasbo, med drugim nad britansko zasedbo The Rolling Stones in bluesom, kar se izraža v izborih filmske glasbe. Njegov zadnji dokončani projekt je družinski film v 3D tehniki z naslovom Hugo.

Nagrado za režijo Britanske akademije za film in televizijo je prejel leta 1991 za film Dobri fantje. Oskarja za režijo je prejel leta 2007 za film Dvojna igra. Leta 1997 je prejel nagrado Ameriškega filmskega inštituta za življenjske dosežke. Kot piše na spletnih straneh akademije, je Scorsese tudi ustanovitelj in predsednik dveh neprofitnih organizacij za ohranjanje in zaščito zgodovine gibljivih podob - The Film Foundation in World Cinema Foundation.

Lani je bafto za življenjsko delo prejel britanski igralec Christopher Lee.