To je tehten odraz šestega dne tekaškega Toura. Spredaj so bile nesporno najboljše tekačice na svetu. To dosežku Fabjanove daje še posebno težo. Trasa sprinta s dvema krogoma okoli Arene Santer-Bjoerndalen z najtežjim klančkom čez prireditveno hišo sodi med zahtevnejše. Tudi od Ribinska in Dusseldorfa, kjer je bila Fabjanova štirikrat na zmagovalnih stopničkah. Nastopi dame "Pomladi" so bili optimalni, tako taktično kot fizično.

V kvalifikacijah ni taktizirala (6. čas). Izločilne teke je začela z odliko, za učbenike. V četrtfinalu je zmagala pred Charlotte Kalla, v polfinalu pred Randallovo. Obakrat je, kot izvrstno zna, čutila tekmice, taktično zapirala prostor, izkoriščala zavetrje in si po zaslugi odličnih smuči vedno izborila sijajno izhodišče za zaključek. Z mladim valom (Kolb, Weng, Oestberg) je opravila z rutino. Ob tem je glede na čase četrtfinala in polfinala drugih skupin prihranila tudi nekaj moči, medtem ko je Kowalczykova preganjala Bjoergnovo in preostale z neusmiljenim ritmom v drugi veji izločilnih tekov.

V velikem finalu je izgubila stik prav med vzponom čez "hišo", ko se je naredila največja "luknja" med favorizirano in zasledovalno trojko. Nekaj metrov zaostanka kljub trudu ni zmogla več izničiti, da bi nemara lahko še presenetila Justyno Kowalcyk izza zavetrja. "Poskušala sem, a me je odrezalo. V zaključku sem bila le pozorna na napake, čeprav je ob maksimalnem srčem utripu že težko ohranjati zbranost," je mala junakinja Toblacha iz petnih žil potegnila zadnje atome moči.

Breme dneva je bilo hudo, vendar je znova prenesla pritisk pomembne tekme. "Navijači so bili zame le dodatni elan, vzpodbuda, ki me vedno dvigne. Kako so preglasili prav vse, je bil zares prijeten občutek. Kar dvigalo me je, ko mi je bilo najtežje. Dobro, da je bila to zadnja tekma," se je potolažila. "Danes se je še kako videlo, kakšna 'koma' so nekatere od napornega Toura. Sedaj gre Tour limitov psihično in fizično še v zadnjo skrajnost. Še Justyna je tožila, kaj jo čaka," je pomerila zadnji utrip v karavani, že misleč na sprint v Milanu naslednji teden. To je bil, v skladu z načrti, zadnji dan Besničanke na Touru, kot tudi za Alenko Čebašek, ki je izločilne teke kot 31. zgrešila za vsega osem stotink sekunde. Barbara Jezeršek se bo danes še mučila, potem bo s trenerjem Vladimirjem Korolkevičem pretehtala, ali sploh do Alpe Cermis.