Po novem letu se je ravno zato v navadi krepčati s sarmami, segedinskim golažem in podobnimi jedmi iz kislega zelja. Ne sarme in ne segedinec niso izvirno slovenski in da vas ne obtožijo trenirkarstva, lahko tokrat za novoletno krepčilo skuhate pristno slovensko jed – joto. Pogosta je predvsem v slovenski Istri in na Krasu, v nekoliko drugačni obliki pa jo kuhajo tudi v hrvaškem delu Istre in v Dalmaciji. Jedi iz kislega zelja se po prekrokanih nočeh priležejo med drugim zaradi regenerativnega učinka na od vsega hudega oslabljeno telo, saj je takšno zelje polno vitaminov in mineralov. Ugajati nam utegne tudi lahkotnost in hkrati izdatnost tople in okusne jedi na žlico.

Tu je še praktični vidik kuhanja jote. Med prazniki nam lahko nepojedene ostanejo večje količine mesnin, tako svežih kot suhih ali prekajenih. Se vam po hladilniku pomika presušen narezek suhih salam, pancete in pršuta? Na drobno narezati in v lonec med zelje s tem suhim šmentom! Temu bi lahko rekli tudi reciklaža, saj boste k življenju vrnili že odpisano hrano, ki nikomur več ne bi šla v slast. Kdor si upa eksperimentirati, lahko v takle lonec jote brez vsake škode spusti še kakšne narezane šampinjone (ki tudi radi ostanejo), ponekod (Češka, Slovaška, Poljska) pa poleg gob v zeljno juho denejo še razkoščičene suhe češplje. Častna kuharska, da je to dobro! In še to. Joto lahko pripravimo za nekaj dni vnaprej, saj rada počaka.

Novoletna krepčilna jota

Potrebujemo 500 g kislega zelja ali repe (lahko mešano), 300 g rjavega fižola, 300g krompirja, 1 čebulo, 300 g suhih ali prekajenih mesnin – pršuta, suhih salam, klobas (vse, kar mesnega ostane od prazničnih narezkov; nič hudega, če je že nekoliko suho), 30 g moke, 1 žlico paradižnikove mezge, olivno olje, morsko sol, črni poper v zrnu, majhen šopek peteršilja (ali suh peteršilj), 2 stroka česna, 1 lovorov list.

Fižol čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan ga v isti vodi pristavimo in na tri četrt skuhamo. Zelje ali repo stresemo v večji lonec in dodamo meso, lovorov list in nekaj zrn popra. Prelijemo z malo hladne vode, pristavimo in kuhamo približno 45 minut. Krompir narežemo na koščke in skuhamo na tri četrt. Kuhanemu zelju z mesom dodamo fižol in odcejen krompir, paradižnikovo mezgo ter počasi kuhamo deset minut. Medtem drobno sesekljamo čebulo ter jo počasi opražimo na olju. Pomokamo jo, zmešamo in na hitro prepražimo, da ne spremeni barve, nato dodamo česen. Ko zadiši, prilijemo malo vode od kuhanja fižola, da se moka razpusti. Nastalo vsaj pet minut pred koncem kuhanja primešamo joti in po potrebi dosolimo. Preden jo postrežemo, naj jota deset minut počiva, da se okusi povežejo.

Več receptov najdete tukaj.