Zato ni čudno, da so na drugi, to je na severni strani Alp v gorah že zatrpani s snegom. Tega je tam že od nekaj manj kot tri pa do krajevno že skoraj štiri metre. Na sončni, to zimo v glavnem megleni oziroma južni strani Alp pa kaže za naslednje dni na nadaljevanje tega tipa vremena. Na vidiku ni ne sredozemskega ciklona ne razširitve sibirskega anticiklona, ki nam sicer pozimi prinašata padavine in mraz. Verjetno ni treba omenjati posebej, kateri od njiju je za kaj zadolžen. Zadnji mesec minulega leta je bil spet med toplejšimi, kljub podpovprečni osončenosti in nadpovprečni namočenosti.

Vremenski trpini in (še posebno) trpinke

Manj sonca je bilo minulega decembra zlasti na zahodu (oblačnost) in po dolinah ter kotlinah (megla), padavin pa na vseh štirih "kurjih" vogalih - na skrajnem severozahodu, jugozahodu, severovzhodu in jugovzhodu. Kako na suho smo jo odnesli v letu 2011, pa si bomo ogledali v enem od prihodnjih prispevkov, ko nam bodo marljivi arsovci že lahko postregli z uradnimi vremenskimi statistikami, ki jih te dni mrzlično računajo. Že sedaj lahko rečemo, da bo tudi v prihodnje vse več meteoropatov ali za vreme občutljivih ljudi. Podatki kažejo, da ima skoraj polovica Srednjeevropejcev zdravstvene težave, ki so povezane s preobčutljivostjo za vreme in vremenske spremembe. Še več, v prihodnje naj bi postale tovrstne bolezni med najbolj razširjenimi boleznimi modernega sveta. Čeprav "trpijo" za meteoropatijo ljudje vseh starosti, spolov in poklicev, so med najbolj ogroženimi ženske srednjih - za marsikoga najlepših - let. Zaradi tega pa menda posredno tudi njihovi partnerji, samo toliko, da boste vedeli, kje (in pri kom) je torej izvirni greh. Vreme nas lahko da v koš le, če se mu pustimo. Strokovnjaki menijo, da je eden od najboljših načinov za ublažitev tovrstnih "bolezni" ta, da preživimo čim več časa zunaj, bodisi delavno ali pa rekreativno.

Ven v vsakem vremenu

Meteoropatska voda na mlin je bivanje v zaprtih prostorih, na katerega je obsojenih vse več ljudi, večina teh - priznajmo si - prostovoljno. Torej imajo vse možnosti, da se vsaj za krajši čas, dovolj je že pol ure dnevno ali nekaj ur ob koncih tedna, odpravijo stran (in ven…) od štirih sten, treba je imeti le nekaj volje in želje po gibanju na svežem zraku. Tako se navadimo tudi na različne vremenske razmere, zato nam ne povzročajo težav ne dež, sneg, veter, vlaga ali pa vročina, in to pri belem dnevu ali pa že v temi. Ugotovitve kažejo sovpadanje določenih vremenskih dogajanj s sprožitvijo nekaterih bolezenskih pojavov. Ni pa še povsem znana vloga posrednega dejavnika med ozračjem in vegetativnim živčnim sistemom oziroma tako imenovanega priklopnega mehanizma. Znano je, da nekateri ljudje predčasno občutijo prihajajočo vremensko spremembo, kar so potrdile ugotovitve za atmosferske razelektritve in hitra nihanja zračnega tlaka. Njun nastanek in širjenje pa je odvisen tudi neposredno od vremenskih procesov. Prav zato je sprotno spremljanje splošnih in posebnih vremenskih napovedi sestavni del večine Slovencev, še posebno Slovenk, oziroma bi to vsaj moralo biti …