"Ne obremenjujem se s skupno zmago in nagrado milijon švicarskih frankov. Priložnost je velika, lepo bi bilo pobrati obe nagradi, a o njih sploh nočem razmišljati. Možen je tudi sanjski razplet, a bom moral še naprej skakati vsaj na tako visoki ravni. Pot do Bischofshofna je še zelo dolga. Z le enim ponesrečenim skokom se lahko podre prav vse. V ospredju ni denar, ampak veselje do skokov, zato ne bom taktiziral, ampak šel iz nastopa v nastop," poskuša strasti umiriti Gregor Schlierenzauer, ki je tukaj na Tirolskem pravi heroj, saj je doma le streljal od skakalnice v Fulpmesu, kar pomeni prednost, a obenem tudi veliko psihološko breme.

Za nameček so smučarski skoki z nagrado milijon švicarskih frankov dobili kanček glamuroznega pridiha športov, v katerih se nagrade štejejo v milijonih evrov in dolarjev: formula ena, nogomet, golf... Ker je skakalnica Bergisel zgrajena v obliki amfiteatra, je v njej vroče kot v kotlu in bučno kot na nogometnih tekmah. Včeraj Schlierenzauer v kvalifikacijah pred 4200 gledalci ni bil nepremagljivi superman. Dosegel je četrti izid, pred njim so bili Poljak Stoch ter Nemca Mechler in Freund. Danes med 22.500 gledalci, kolikor jih bodo spustili na stadion, ne bo prostora niti za šivanko, vse pa bo podrejeno domači zmagi, za katero so celo tako pikolovski in lokalpatrioti, da jo mora doseči Tirolec.

Medtem ko vsa režija poteka v smeri uspeha Schlierenzauerja, se njegov prvi zasledovalec, tirolski rojak, član istega kluba Bergisel in nosilec rumene majice vodilnega v svetovnem pokalu Andreas Kofler ne obremenjuje z zaostankom 22,2 točke: "Ni še konec. Točke bomo seštevali na koncu," je vrgel rokavico Kofler.